Agromanagement

Strâmtorarea cuibului de albine în primăvară - sfaturile expertului

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Andrei Zăgăreanu
Strâmtorarea cuibului de albine - agroexpert.md

Strâmtorarea cuibului de albine este una din activitățile cele mai importante pe care o poate face un apicultor la începutul lunii martie. Potrivit președintelui Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu, acest procedeu este necesar pentru a asigura menținerea căldurii.

Avantajul strâmtorării cuibului de albine în primăvară

La sfârșitul iernii, apicultorii vor găsi mai puține albine decât au lăsat în toamnă. Acest lucru se poate întâmpla din cauza bătrâneții și a condițiilor aspre ale perioadei reci. Prin urmare, o activitate importantă este strâmtorarea cuibului, prin care se îndepărtează fagurii nepopulați și se lasă doar cei cu albine.

Această procedură permite albinelor să mențină regimul termic în cuib cu mai puține cheltuieli din partea consumului de hrană și să se concentreze pe îngrijirea fagurilor din centrul cuibului, unde matca poate depune ouă pe o suprafață mai compactă.

„Dacă se realizează procedeul tehnologic de strâmtorare, albinele reușesc să deservească sau să îngrijească toată suprafața fagurelui și bineînțeles, au posibilitate să mențină căldura în cuib, fiind atât de necesară în perioada asta când se crește prima generație de puiet sau când ne putem ciocni cu întoarcerea timpului răcoros”, susține Andrei Zăgăreanu. 

Potrivit președintelui ANARM, se recomandă o atenție sporită la cantitatea și calitatea hranei, inclusiv cea proteică, necesară pentru pregătirea hranei pentru larve.

Când realizăm procedeul tehnologic

Apicultorii trebuie să fie foarte atenți la condițiile meteorologice pentru a putea să îndeplinească procedura de restrângere și izolare termică a cuibului.

„Strâmtorarea se efectuează într-o zi cu temperaturi care să nu fie mai mici de 12 grade Celsius și fără vânturi sau curenți de aer care să încurce sau să favorizeze răcirea cuibului. Apicultorii trebuie să îndeplinească fugitiv lucrările, pentru că în această perioadă, familia de albine trebuie să fie cât mai puțin deranjată”, punctează expertul.

Astfel, timpul de executare a lucrărilor depinde de practica pe care o are apicultorul.

Pași de urmat

Andrei Zăgăreanu notează că este foarte important ca apicultorii să observe câți faguri sunt populați de albine și câți sunt liberi. Prin urmare, cei nepopulați ar trebui scoși, iar ramele care conțin puiet vor fi așezate în mijlocul cuibului. În cazul în care nu este puiet, în centru se lasă fagurii care sunt deja pregătiți de albine pentru ouatul mătcii.  

„Dacă este loc în parte de după diafragma stupului, fagurii nepopulați pot fi amplasați chiar după diafragmă. Dacă nu avem această posibilitate, atunci îi scoatem și îi ducem în spațiile unde se păstrează fagurii de rezervă. Totodată, trebuie să atragem atenția să fie rezerve suficiente de hrană pentru creșterea puietului”, mai punctează președintele ANARM.

Astfel, în cuib rămân fagurii care au cele mai multe rezerve de hrană.

„Dacă pe fagurii cu o cantitate mică de hrană avem albine, însă nu și puiet, acestea vor fi înlăturate din stup. Lângă puiet vor fi așezate ramele cu cantitatea cea mai mare de miere”, mai explică Zăgăreanu.

Numărul de faguri pe care trebuie să-i lăsăm depinde de puterea familiei de albine, însă în general se poate vorbi de vreo 5-6, uneori chiar 7 faguri.

„În cele mai multe cazuri, apicultorii amplasează tot cuibul familiei la un perete al stupului, iar după ultima ramă pe care avem albină adăugăm o diafragmă. Rareori, mai ales dacă este vorba de stupii orizontali, se organizează cuibul la mijlocul stupului, dar trebuie folosite doua diafragme din ambele părți, iar apoi să realizăm izolarea termică a cuibului”, mai susține expertul. 

Când recurgem la lărgirea cuibului

Zăgăreanu notează că după apariția albinei tinere în cantitate tot mai mare, se poate trece treptat la lărgirea cuibului.

„În această perioadă când albinele nu mai încap în cuib se recomandă amplasarea fagurilor adăugători, unde trebuie să atragem atenția la celule, ca să fie calitative și la culoare. Fagul trebuie să fie cafeniu deschisă și cât mai proaspăt, pentru că în caz contrar vom avea albine mărunte și mai puțin valoroase”, a conchis președintele ANRE.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!