Producția ecologică

Ce trebuie să știi despre prelucrarea solului în agricultura ecologică

Author: AgroExpert
lucrări sol creștere ecologică - agroexpert.md

O bună prelucrare a solului este un element fundamental în reușita agriculturii ecologice. Lucrările de bază ale solului trebuie să se efectueze toamna, pentru ca umezeala și înghețurile de iarnă să refacă structura naturală a solului.  

Materia organica proaspătă (compost, îngrășământ verde sau resturi din cultură) nu se va încorpora profund în sol, ci vor rămâne la suprafață. În acest fel favorizăm descompunerea la suprafața solului, care poate dura 3-4 săptămâni.

Totodată, atunci când cultivăm ecologic vom evita pe cât posibil arătura adâncă. Acest tip de arătură distruge în bună măsură viața microbiană din sol, dăunând stratului superficial al solului, care este, de fapt, mediul cel mai activ pentru microorganisme.

Afânarea solului se face cu rotosapa la 18-20 cm, fără răsturnarea completa a brazdei, se arată în ghidul „Cultivarea legumelor în sistem ecologic”.

Nu trebuie sa uităm de lucrările de afânare pentru combaterea manuală ori mecanică a buruienilor. ucrările de afânare din timpul perioadei de vegetație, executate manual sau mecanic, duc la distrugerea buruienilor atunci când momentele de execuție au fost bine alese.

De asemenea, se recomanda evitarea folosirii prea dese a unor utilaje mecanice, deoarece pot tasa solul.

Pentru menținerea solul într-o stare optimă, importantă este prezența în sol a solelor cu leguminoase anuale și perene, cu cereale sau pășuni artificiale, specii al căror sistem radicular contribuie în mod eficace la îmbunătățirea calităților fizice și microbiologice ale acestuia.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!