Grecia este la câteva luni distanţă de a-şi recâştiga statutul de economie sigură pentru investitori. O spune şeful băncii centrale elene, făcând referire la cei 12 ani în care această ţară s-a chinuit cu un rating suveran aruncat de marile agenţii de evaluare financiară în coşul cu „junk“. Calificativele pe care Fitch, Standard & Poor’s sau Moody’s le dau obligaţiunilor emise de guvernele diferitelor state contează pentru preţul la care se împrumută acestea pe pieţele internaţionale.
Pentru Grecia, un calificativ recomandat pentru investiţii, adică scos din seria „junk“, înseamnă în teorie preţuri mai mici pentru împrumuturi în vremuri în care dobânzile cresc. Grecia a ajuns să fie riscantă din cauza crizei datoriilor care în urmă cu mai bine de un deceniu aproape că i-a distrus economia şi şi a fost cât pe aici să o scoată din zona euro, notează Ziarul Financiar.
Dacă Atena pare că se descurcă bine, în Ungaria ecomomiştii au aşteptat cu sufletul la gură ceea părea să fie o condamnare: decizia referitoare la ratingul suveran dată de Moody’s, după ce de la începutul anului S&P a retrogradat calificativul, iar Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului de la „stabilă“ la „negativă“. S&P a menţionat presiuni externe şi inflaţia puternică persistentă, iar Fitch a avertizat asupra slăbiciunilor din politicile guvernului într-un mediu dificil. Din partea S&P, Ungaria are acum ratingul „BBB-“, ultima treaptă înainte de grupul de calificative nerecomandate investiţiilor, adică „junk“.
Grecia are „BBplus“, cu o treaptă sub seria recomandată pentru investiţii, şi a avut un drum lung şi anevoios până aici, presărat cu bailouturi internaţionale, austeritate şi privatizări controversate făcute sub presiunea creditorilor internaţionali. Şi Ungaria a trecut printr-un credit de la FMI, returnat cu mare fast înainte vreme, dar şi prin politici bugetare şi de politică externă considerate cel puţin neortodoxe. Ingnorarea principiilor UE a lăsat-o fără fonduri europene.
Punctul de cotitură îl reprezintă ieşirea din pandemie şi intrarea Europei într-un război economic şi energetic cu Rusia pentru susţinerea Ucrainei. Fitch a avertizat că din cauza acestui război proporţia ratingurilor cu perspectivă stabilă din Europa emergentă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Acest lucru înseamnă că este în creştere numărul de state europene mai sărace decât cele din vest care riscă să se împrumute la costuri tot mai mari. Proporţia de care vorbeşte Fitch a scăzut de la 70% în luna februarie a anului trecut, când Rusia a început să invadeze Ucraina, la 36% luna trecută. Economiile s-au mai reechilibrat între timp, dar sfârşitul războiului nu se vede la orizont, inflaţia nu se dă bătută, iar marile bănci centrale nu au ajuns la finalul cursei de creştere a dobânzilor. Raportul Fitch arată că dintre economiile emergente membre ale Uniunii Europene perspective negative au România, dar dinainte de război, şi Cehia, Slovacia, Estonia şi Ungaria, cu ratingurile de credit afectate de riscurile create de criza de energie şi de conflictul din Ucraina. Cel mai mic rating îl are România, plasată puţin mai jos decât Ungaria şi Bulgaria, aflate pe aceeaşi treaptă, iar cele mai bune revin Cehiei şi Estoniei.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!