De-a lungul istoriei s-a dovedit a fi foarte dificil să estimezi cât de catastrofice vor fi efectele schimbărilor climatice pentru economia globală, însă vara aceasta a evidențiat cât de costisitoare pot ele să fie.
Căldura extremă și condițiile de secetă fac ravagii în SUA, Europa și China și se adaugă la o lungă listă de probleme pentru muncitori și afaceri într-o perioadă în care creșterea economică a început deja să încetinească serios și să pună presiune pe prețurile tot mai mari. În provincia Sichuan din China, toate fabricile s-au închis timp de șase zile pentru a face economie la energie, scrie CNN.
Vasele care transportă cărbune și substanțe chimice pe râul Rin din Germania se chinuie să-și facă traseul prin apele foarte scăzute. Iar americanii de pe coasta de vest au fost rugați să consume mai puțină electricitate pe măsură ce temperaturile rămân ridicate. Aceste evenimente „au capacitatea de a fi foarte semnificative pentru regiunile afectate”, a spus Ben May, director de cercetare globală macro la Oxford Economics.
Dimensiunea suferinței ar putea să depindă de cât de mult va mai continua valul de căldură și de cât de mult va ploua. Dar în țări precum Germania, experții avertizează că sunt foarte puține vești bune pentru viitorul apropiat, iar companiile se pregătesc pentru ce-i mai rău. Nu este vorba doar de Rin. Râurile care susțin creșterea economică globală precum Yangtze, Dunărea și Colorado se confruntă cu un nivel scăzut al apei, ceea ce afectează transportul de mărfuri, sistemele de irigație și capacitatea de răcire a centralelor electrice și a fabricilor.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!