Prețurile internaționale ale mărfurilor alimentare au scăzut în iunie, fiind cauzate de scăderea costurilor pentru toate cerealele importante și pentru majoritatea tipurilor de uleiuri vegetale.
Indicele FAO al prețurilor la alimente, în iunie, a fost în scădere cu 1,4% față de mai și cu peste 23% față de cel mai ridicat nivel din martie 2022, se arată într-un raport a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Totodată, față de luna mai, prețurile la cereale au scăzut cu 2%, iar cele de cu 1,3%, pe măsură ce au început recoltele în emisfera nordică, influențate de aprovizionarea ample și de o taxă mai mică la export în Federația Rusă, împreună cu condițiile îmbunătățite din SUA.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,4% față de luna mai, deoarece prețurile mondiale micșorate la uleiurile de palmier și floarea-soarelui au compensat mai mult decât creșterea cotațiilor pentru uleiul de soia și rapiță, influențate de condițiile meteorologice din marile regiuni de creștere.
Prețurile la produsele lactate au scăzut cu aproape 1% în iunie, condus de prețurile internaționale mai scăzute la brânzeturi, chiar dacă prețurile mondiale la unt au crescut, determinate de cererea activă de aprovizionare. De asemenea, Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu puțin peste 3%, prima sa scădere după patru creșteri lunare consecutive, declanșată în principal de progresul bun al recoltei de trestie de zahăr din Brazilia și de cererea mică de import, în special din China.
Practic neschimbat în iunie a fost prețurile la carne. Prețurile cărnii de pasăre și porc au crescut din cauza cererii mari de import din Asia de Est, în timp ce prețurile cărnii de bovine și ovine au scăzut din cauza creșterii exportului din Oceania.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!