Externe

FAO: Producția alimentară globală este în creștere, dar importurile scad în țările vulnerabile

Author: AgroExpert
prognoze producția alimente - agroexpert.md

Producția mondială a importurilor de alimente este prognozată să atingă un nou record în 2023. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că factura globală pentru alimente se va ridica până la 1,98 de trilioane de dolari, în creștere cu 1,5% față de 2022.  

Totuși, se preconizează că  va crește într-un ritm mult mai lent comparativ cu anul trecut, din cauza prețurilor mondiale în creștere, determinate de cotațiile mai mari la fructe, legume, zahăr și lactate. Despre aceasta este relatat într-un raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). 

În timp ce importurile de alimente din economiile avansate continuă să se extindă, factura de import pentru grupul țărilor cel mai puțin dezvoltate se estimează că va scădea cu 1,5% în acest an, iar cea pentru țările în curs de dezvoltare va scădea cu 4,9%.

„Scăderea volumelor importurilor de alimente este o evoluție îngrijorătoare în ambele grupuri, sugerând o scădere a capacității de cumpărare. Aceste îngrijorări sunt amplificate de faptul că prețurile internaționale pentru o serie de produse alimentare primare nu s-au tradus în prețuri mai scăzute”, scrie FAO.

În timp ce deprecierea dolarului american în timpul crizei alimentare globale din 2007-2008 a ajutat importatorii de alimente să compenseze creșterea prețurilor la alimente, efectul invers a marcat ultimii ani. De exemplu, prețurile mondiale la porumb au scăzut cu 10,2% între aprilie 2022 și septembrie 2022.

Acest lucru subliniază importanța unor intervenții bine adaptate pentru combaterea inflației, a declarat economistul principal al FAO, El Mamoun Amrouk, autorul capitolului. În caz contrar, „creșterea prețurilor la alimente poate duce la tulburări sociale și la creșterea provocărilor financiare, subminând eforturile de combatere a sărăciei și a insecurității alimentare și eliminând orice progres realizat până acum”, a avertizat el.

Cel mai recentă raport bianual privind piețele alimentare globale indică creșteri probabile ale producției în majoritatea categoriilor, inclusiv orez, cereale grosiere, culturi oleaginoase, lapte, zahăr, carne și pește și produse pescărești. Cu toate acestea, producția globală de grâu ar putea scădea de la maximul istoric al sezonului trecut. Se estimează că producția globală de cereale secundare va crește cu 3%, până la 1.513 de milioane de tone, iar cea de orez va înregistra o majorare cu 1,3%, până la 523 de milioane de tone.

Scăderile reflectă în cea mai mare parte impactul probabil al evenimentelor meteorologice extreme, care au condus la suprafețe plantate mai scăzute.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!