Externe

Grâul s-a scumpit brusc pe piețele internaționale

Author: AgroExpert
grîu preț piețe - AgroExpert.md

Prețul grâului a crescut cu 10 euro în doar câteva zile și nu mai sunt departe de pragul de 300 de euro. În această seară (miercuri), un nou raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) va aduce mai multă claritate asupra consecințelor secetei din Argentina. Rusia exportă mai mult grâu decât oricând. De asemenea, europenii exportă și ei mult grâu – dar importă cantități mari din Ucraina.

Prețurile cerealelor au crescut din nou la Euronext ieri, marți – 7 ianuarie. Unul dintre motive este că euro a scăzut semnificativ față de dolar, ceea ce produce condiții optime pentru competitivitatea exporturilor. Pe de altă parte, în ciuda intensificării tensiunilor geopolitice, exporturile din Marea Neagră sunt foarte competitive, spun analiștii Agritel, citați de Agrarheute.com.

Algeria a cumpărat la licitație o cantitate mare de grâu pentru o medie de 329 dolari/t (inclusiv transportul de marfă) cu origine opțională, potrivit rapoartelor analiștilor.

Țările UE au exportat aproximativ 19,05 milioane de tone de grâu comun la 5 februarie, comparativ cu 17,85 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari țări exportatoare sunt Franța, cu 7,8 milioane de tone, România, cu 2,3 ​​milioane de tone și Germania, cu 2,2 milioane de tone. Principalele destinații de export pentru europeni au fost Maroc și Algeria, care, împreună, reprezintă mai mult de 28% din exporturi. Piețele de vânzare importante au fost și Egiptul, Nigeria și Arabia Saudită.

În același timp, însă, au fost importate 5,9 milioane de tone de grâu, față de 2,9 milioane de tone anul trecut. Comparativ cu anul trecut, importurile s-au dublat – în principal din Ucraina (63%), dar și din Marea Britanie (16%), Canada (5%) și Rusia (5%). Exporturile de orz în anul de comercializare curent, pe de altă parte, au scăzut semnificativ, cu 40%, fiind de 3,16 milioane de tone, comparativ cu 5,28 milioane anul trecut. Cei mai mari exportatori au fost Franța cu 1,3 milioane de tone, România, cu 932.000 de tone și Germania, cu 783.000 de tone.

Importurile de porumb în Europa au crescut în mod deosebit la 16,69 milioane de tone de la 9,87 milioane de tone în anul precedent. 6 milioane de tone au mers doar în Spania, 1,3 milioane de tone în Portugalia și 1,2 milioane de tone în Polonia. Aproape jumătate din livrări (7,9 milioane de tone) au venit din Ucraina și 7,4 milioane de tone din Brazilia.

Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!