Seceta sau prea multă ploaie, războiul din Ucraina și costurile ridicate ale energiei par să reducă din nou producția agricolă globală anul viitor, strângând livrările, chiar dacă prețurile ridicate încurajează fermierii să stimuleze plantarea.
Producția de produse de bază, cum ar fi orezul și grâul, este puțin probabil să reînnoiască stocurile epuizate, cel puțin în prima jumătate a anului 2023, în timp ce culturile care produc uleiuri comestibile suferă de vreme nefavorabilă în America Latină și Asia de Sud-Est, constată o analiză REUTERS.
"Lumea are nevoie de recolte record pentru a satisface cererea. În 2023, trebuie neapărat să ne descurcăm mai bine decât anul acesta", a declarat Ole Houe, directorul serviciilor de consultanță la brokerajul agricol IKON Commodities din Sydney.
„La această etapă, pare foarte puțin probabil, dacă ne uităm la perspectivele producției globale pentru cereale și semințe oleaginoase”.
Contractele futures pe grâu, porumb și ulei de palmier s-au redus față de maximele record sau de mai, dar prețurile de pe piața cu amănuntul rămân ridicate și se estimează că ofertele reduse vor susține prețurile în 2023.
În condițiile în care prețurile alimentelor au urcat la vârfuri record în acest an, milioane de oameni suferă în întreaga lume, în special națiunile mai sărace din Africa și Asia care se confruntă deja cu foamea și malnutriția.
Costurile importurilor de alimente sunt deja pe cale să atingă un record de aproape 2 trilioane de dolari în 2022, forțând țările sărace să reducă consumul.
Contractele futures de referință pe grâu din Chicago au ajuns la maximul istoric de 13,64 dolari pe bushel în martie, după ce invazia Rusiei asupra exportatorului cheie de cereale, Ucraina, a redus livrările pe o piață deja afectată de vremea nefavorabilă și de restricțiile post-pandemie.
Porumbul și boabele de soia au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, în timp ce prețurile de referință ale uleiului de palmier brut din Malaezia au urcat la un nivel record în martie.
Prețurile grâului au scăzut de atunci la nivelurile de dinainte de război, iar uleiul de palmier și-a pierdut aproximativ 40% din valoare, pe fondul temerilor de recesiune globală, a restricțiilor Chinei legate de COVID-19 și a extinderii acordului privind coridorul Mării Negre pentru exporturile de cereale ucrainene.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!