Primul mare val de proteste împotriva cerealelor ieftine din Ucraina a fost organizat de către fermierii bulgari. Aceștia au ieșit cu utilajele în stradă în 16 orașe importante din zonele agricole ale țării vecine. Agricultorii au fluturat steagul național, au claxonat și au marșat cu sute de mașini agricole.
S-au auzit claxonele miercuri, 14 septembrie, pe bulevardele și străzile din Dobrici, unul dintre orașele unde fermierii au ieșit cu utilajele pe șosele. O coloană de sute de mașini și mașini agricole, peste care a fluturat steagul național, a trecut prin oraș în semn protest împotriva importului de cereale ucrainene, împotriva insensibilității și incompetenței birocratice și împotriva extragerii de gaze în Dobrogea.
„Protestul nostru este pașnic. Este un avertisment pentru autorități că, dacă nu se iau măsuri urgente, aceste utilaje din orașele regionale vor veni la Sofia și punctele de trecere ale frontierei. Tensiunea și-a atins limita. Am așteptat ca ei să joace, ca diferiți conducători să-și încerce mâna la agricultură. Vrem să fim atenți la actualul guvern, dar și la următorii, pentru că uitându-ne la modul în care se dezvoltă situația, se vor schimba des. Cineva va veni și va decide să facă reforme în două-trei zile, dar nu are fundația și nu știe unde se află”, a spus președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NAZ), Kostadin Kostadinov, în cadrul unei conferințe de presă comună cu Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole din Bulgaria (NSZKB).
„Să vadă politicienii, mai ales, că agricultura din Bulgaria nu se poate dezvolta în acest fel. Și în UE. Pentru că de aici începe toată povestea – cu importul de cereale din Ucraina, cu uciderea prețurilor mărfurilor pe care le producem. În acest fel, distrugem agricultura bulgară. Îi distrugem pe acești oameni care produc, creează bunuri” , a declarat pentru publicatia Agri.bg Kiril Komitov, președintele Uniunii Regionale a Cooperativelor Agricole din Dobrici.
”Dorim control asupra tuturor aspectelor producției noastre, nu numai pentru noi, ci și pentru comercianți și importuri. Acesta este un fel de protecție și certitudine că anul viitor vom avea din nou un loc de muncă și ne vom câștiga existența. În realitate, suntem producătorii a tot ceea ce consumă oamenii. Aceasta este susținerea țării”, a spus Alexander Gospodinov, un producător de cereale din satul Slaveevo.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!