Invazia Ucrainei de către Rusia a răsturnat lanțurile agroalimentare globale. Pe lângă faptul că a provocat perturbări majore pe piețele cerealelor, războiul a declanșat și o criză globală a îngrășămintelor minerale, care a lovit puternic UE.
Împreună, Rusia și Belarus furnizează până la 60% din aprovizionarea cu îngrășăminte a UE, potrivit datelor de la asociația industrială Fertilizers Europe.
Prin urmare, sancțiunile introduse în martie de UE asupra importurilor din Belarus de potasiu – un îngrășământ cheie care este în mare parte deficitar în Europa – și întreruperile comerțului cu Rusia au pus o presiune semnificativă asupra aprovizionărilor.
Acest lucru se datorează faptului că țările europene depind în mare măsură de importurile de îngrășăminte din cauza disponibilității locale limitate a inputurilor esențiale, inclusiv a gazelor naturale ca materie primă și sursă de energie pentru producerea de îngrășăminte cu azot, fosfați și potasiu.
Lipsa sau prețurile ridicate la îngrășăminte agravează și mai mult riscurile la nivel mondial pentru securitatea alimentară.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra unei crize alimentare care ar putea afecta grav țările care nu au mijloace financiare pentru a derula programe costisitoare de subvenții pentru îngrășăminte.
Acest lucru a generat, de asemenea, unele critici la adresa politicii de sancțiuni a UE, care rămâne unul dintre principalele argumente ale propagandei ruse.
Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei a contracarat propaganda rusească, subliniind încă o dată că nu există nicio interdicție a importurilor rusești de îngrășăminte.
„Sancțiunile UE nu afectează nici transportul, asigurarea sau operațiunile de tranzit ale oricăror îngrășăminte exportate din Rusia către țări terțe”, a continuat purtătorul de cuvânt.
Potrivit oficialului UE, 80% din îngrășămintele cu azot și fosfor pot fi importate din Rusia în UE fără nicio constrângere, în timp ce restul importurilor, inclusiv potasiu și amestecuri care conțin potasiu, sunt permise cu o limită corespunzătoare volumelor istorice.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!