România a ajuns să fie lider mondial în ceea ce privește produsele agricole provenite din Ucraina, mai exact cerealele. Conform statisticilor publicate de statul ucrainean, țara noastră a importat, anul trecut, cereale în valoare de 1,24 de miliarde de dolari, cu o cotă de 13,9%.
Alături de România, printre țările care importă cereale din Ucraina se numără și China, Spania, Turcia, Polonia și Egiptul. Importul de cereale ucrainene în România ar putea să continue în același ritm și anul acesta, având în vedere că UE dorește să mențină suspendarea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina.
Anul trecut, Ucraina a exportat 38,5 milioane de tone de cereale pe piețele externe. Comparativ cu anul 2021, vânzarea acestor produse agricole pe piețele internaționale a crescut cu 42%, însă a fost cu 32% mai mică decât în 2019, înainte de declanșarea pandemiei, când s-a înregistrat un record în această privință.
După cum a raportat Institutul de Economie Agrară din Ucraina, veniturile din exportul de cereale ucrainene s-au ridicat la 9,1 miliarde de dolari anul trecut.
Cei mai mari cumpărători de cereale ucrainene în 2022, ca și înainte, au fost țările din Asia, Africa și Europa. În același timp, accentul pus pe piața europeană a crescut anul trecut.Întărirea vectorului european în exportul intern de cereale a dus la schimbări semnificative în topul principalilor consumatori ai acestei categorii de produse agricole.
China, care din 2020 deținea cu încredere poziția de lider în top 10 cei mai mari importatori de cereale ucrainene, a cedat locul României, care în 2021 nici măcar nu se afla printre primii 20 principali consumatori de cereale.
Anul trecut, România a importat cereale ucrainene în valoare de 1,24 miliarde de dolari, cota sa fiind de 13,9%.
Acesta este top 10 importatori de cereale ucrainene:
România (13,9%);
China (12,1%);
Spania (10,8%);
Turcia (9,6%);
Polonia (7,0%);
Egipt (5,9%);
Italia (4,4%);
Ungaria (4,4%);
Olanda (3,7%);
Coreea de Sud (2,1%).
În plus, Indonezia, Iran, Pakistan, Libia și Tunisia au coborât din top 10 în 2022.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!