Uniunea Europeană a câştigat un apel la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) privind taxele antidumping impuse de Columbia cartofilor prăjiţi congelaţi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Arbitrii s-au pronunţat în esenţă în favoarea UE ca urmare a primului apel introdus la OMC prin "procedura provizorie multipartită de arbitraj în apel", cunoscută sub denumirea de "MPIA". Hotărârea, definitivă şi obligatorie confirmă faptul că taxele antidumping impuse de Columbia cartofilor prăjiţi congelaţi din Belgia, Germania şi Ţările de Jos încalcă normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi restricţionează în mod necorespunzător accesul la piaţa columbiană.
Această hotărâre reprezintă o victorie pentru producătorii europeni ale căror exporturi către Columbia, în valoare de peste 20 de milioane de euro, au fost afectate de taxele vamale columbiene.
Hotărârea transmite tuturor ţărilor care intenţionează să restricţioneze exporturile UE un semnal puternic că investigaţiile antidumping trebuie să respecte pe deplin normele OMC şi evidenţiază importanţa sistemică a MPIA, se menţionează în comunicat.
De asemenea, acest caz reprezintă o dovadă clară a faptului că litigiile din cadrul OMC pot fi soluţionate rapid şi eficient, căci hotărârea finală a fost pronunţată cu mult timp înainte de expirarea termenului de 90 de zile.
Deşi organul de apel al OMC se confruntă în prezent cu un blocaj de lungă durată legat de numiri, apelul a putut fi tratat în conformitate cu normele OMC. Acest lucru se datorează faptului că atât Columbia, cât şi UE fac parte din "MPIA". Procedura este deschisă tuturor membrilor OMC atâta timp cât organul de apel rămâne blocat. Membrii OMC participanţi convin asupra procedurilor de arbitraj în apel în cazul litigiilor dintre ei aduse în faţa OMC.
Având în vedere faptul că organul de apel al OMC rămâne în continuare nefuncţional, această procedură le garantează participanţilor dreptul, conferit de OMC, la o soluţionare a litigiilor obligatorie, pe două niveluri şi independentă în cazul oricărui litigiu de acest gen. Ca atare, această procedură constituie un mecanism de protecţie important şi provizoriu pentru sistemul comercial multilateral bazat pe norme şi evită situaţiile în care acesta ar putea fi subminat prin "apeluri în gol", adică în golul lăsat de organul de apel nefuncţional.
Columbia trebuie acum să se conformeze hotărârii, fie imediat, fie într-un termen convenit cu UE sau stabilit de un arbitru al OMC. În cazul în care Columbia nu se conformează, UE poate obţine autorizaţia OMC pentru a adopta contramăsuri, se mai precizează în comunicat.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!