1 din 10 persoane din întreaga lume se îmbolnăvește în fiecare an, urmare a consumului de alimente contaminate. Totodată, peste 200 de boli sunt provocate anual de alimente infectate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat ghidul: „Standardele alimentare salvează vieți”, care atrage atenția asupra standardelor alimentare. Documentul prevede faptul că, minorii sub 5 ani reprezintă 9% din populație și poartă 40% din povara bolilor transmise prin alimente contaminate.
Ghidul a fost elaborat în contextul în care, la 7 iunie marcăm Ziua mondială a siguranței alimentare. Aceasta a fost instituită în vederea atenționării, prevenirii, detectării și gestionării riscurilor alimentare.
În vederea stabilirii și elaborării standardelor alimentare, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a instituit Comisia Codex Alimentarius. „În ultimii 60 de ani a pus baza a 236 de standarde, 84 de linii directoare, 56 de coduri de practică, 126 de niveluri maxime pentru contaminanții din alimente și peste 10.000 de standarde cantitative, care acoperă niveluri maxime admise pentru aditivi alimentari și pesticide”, se arată în comunicatul emis de MAIA.
În acest an, tematica Zilei mondiale a siguranței alimentare este „Food standards save lives”, având menirea de a accentua necesitatea utilizării standardelor alimentare, asigurându-ne că ceea ce mâncăm este inofensiv.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!