Tot mai mulți fermieri își dau seama cât de importantă este analiza solului și a apei. Agricultorii înțeleg că nu este suficient să opteze pentru semințe de calitate, dar trebuie să depună și eforturi pentru a garanta fertilitatea suprafețelor însămânțate, ca să obțină o roadă bogată. Solul însă este imposibil să fie menținut fertil, fără produse de uz fitosanitar. Agricultorii din Moldova își doresc să folosească fertilizanții eficient și o cantitate cât mai moderată de un anumit tip de îngrășăminte, căci prețurile acestor produse absolut necesare pentru o agricultură eficientă, au crescut simțitor, în ultimele luni. Am discutat cu Alexandru Purice, expert în agrobusiness și administratorul unicului laborator privat de efectuare a analizei solului cu echipamente performante din Republica Moldova, BioLab Test, pentru a afla, cât de mult își pot reduce fermierii noștri, cheltuielile de producție, în baza analizei solului pe care o pot efectua oricând.
- Fertilizarea solului cu îngrășăminte generează cele mai mari costuri de producere, mai ales în ultimii ani secetoși, când condițiile meteo nu au ținut tocmai cu agricultorii. În plus, majorarea prețurilor la produsele de uz fitosanitar, chiar a fost una semnificativă. În acest context, ce avantaje pot obține fermierii din Republica Moldova, datorită testării solului pe care o efectuați ?
- Bunul gospodar își face sanie vara și carul iarna, iar în condițiile actuale, chiar trebuie să fie în permanență cu ochii în patru pentru a înțelege toate cheltuielile și să vadă bine unde se pierd banii. Anume aceasta este diferenta dintre un fermier și un manager de fermă. Nu am inventat noi agricultura și nici fermierii noștri, dar prin analizele de sol, încercăm să facem înțelegeri pe termen lung și durabil între pământ și oamenii din segmentul agrobisness. Rezultatele testărilor sunt punctul de sprijin în deziciile de fertilizare și respectiv al volumului de investiții. Până ajungem să fertilizăm, mulți nici nu cunosc care sunt rezervele actuale a nutrienților disponibile din terenurilor gestionate. Cu un rezultat de analiză, înțelegi mai bine unde te afli din punct de vedere agrochimic, și încerci să utilizezi mai rational, mai eficient îngrășămintele, oferind solului și culturii formula potrivită de hrană. Cu o gestiune corectă, se sporește și se menține ridicată fertilitatea solului și chiar se previne poluarea excesivă a mediului ambiant. Piața este mare, există o gamă foarte variată de produse de uz fitosanitar, marfă diversă, iar banul fiind rotund, se rostogolește până își găsește un stăpân. Din acest motiv, ar fi bine ca fermierii să fie stăpâni pe banii și situația din terenurile lor.
- Oferiți fermierilor toate serviciile de prelevare, cartare și recomandări de fertilizare asigurate de compania pe care o reprezentați. Aș vrea să explicați, cât de mult își pot reduce fermierii cheltuielile de producție în baza strategiei de hrănire a solului, pe care o propuneți ulterior analizei realizate.
Atunci când nu improvizezi din mers, ci știi foarte bine ce ai de făcut, lucrurile încep să devină foarte clare pentru un termen mai lung și într-un mod foarte armonios, chiar dau rezultate corelate cu realitatea. Noi mâncăm de trei ori într-o singură zi și pământul nu crește în dimensiuni, așa că cei din sectorul agricol sunt impuși să facă agricultura eficientă, care presupune ceva mai mult decât un tractor și utilaje, tehnologia și cunoștințele sunt necesare. Fiecare gram de produs crescut la noi în țară, concurează direct la preț pe o piață globală. Este clar, cea mai mică gospodărie țărănească dacă produce scump, atunci nu are consumator, pentru că se oferă alternativa – cea de import. Referitor la cât de multă economie produce o analiză de sol, este de rândul sutelor de procente comparativ cu costul acesteia. Avem cazuri când am salvat culturi întregi din terenul pe care fermierul dorea să le distrugă. Pe unii, la alegerea fertilizanților, i-am ghidat să utilizeze ce era mai potrivit pentru ei, cu bani mai putini, iar pe altii i-am oprit din avântul de a face investiții costisitoare, pentru a planta culturi multianuale (livezi intensive) pe terenuri nepotrivite.
-Cât durează această analiză și cât de cunoscută este de către fermierii din Republica Moldova, care fiind nerăbdători pentru a obține rezultate bune și pentru a-și valorifica la maxim investițiile făcute, deseori optează pentru metode rapide, nu neapărat cele mai eficiente.
Exact o săptămână, atât durează efecturea analizelor și astfel reușim să aflăm ce mistere ascunde solul testat dintr-o anumită solă. Da, sunt mulți care pun carul înaintea boilor, și apoi se lasă păgubași pentru foamea aceasta de mai mult. Conform legilor naturii, toate procesele de creștere sunt mai lente, și chiar trebuie să le respectăm. Important este să luăm direcția corectă, pentru că foarte des se adresează la noi cei care întâmpină deja o problemă în fermă, și atunci este nevoie de ceva timp pentru a identifica surse și soluții individuale. Rapoartele noastre de testări sunt însoțite de linii de ghidaj, referitor la conținutul nutrienților și este destul de ușor de înțeles ce lipsește, dar și ce este în exces. Este total greșit atunci când o suprafață de 80-100 ha de teren este prelucrată uniform – fără a ține cont de relief, apoi semănată complet cu aceeași densitate sau fertilizată cu rate egale peste tot. Apar diferențe care se adâncesc constant, până terenul este aprope scos din circuit. În unele țări europene, analizele de sol sunt obligatorii pentru toți fermierii, măsură ce educă și resposabilizează mult. Nu în zadar se monitorizează și se vorbește atât de mult despre Green Deal 2050, iar aceste măsuri desigur nu vor trece pe lângă noi, pentru că ne vizează direct.
- Puteți exemplifica performanțele obținute de fermierii care au beneficiat de consultanță de durată, în urma efectuării analizei la BioLab Test, și care au înregistrat rezultate impresionante, cu o producție agricolă de invidiat ?
Cel mai bun exemplu de performanță sunt clienții care se reîntorc cu noi solicitări. Aceasta este misiunea noastră, să ajutăm unde este nevoie. Lucrăm foarte bine pe segmentul unde se face agricultură performantă, și aici am în vedere fermieri cu atitudine și înțelegere bună a proceselor, care au investiții mari în livezi, vii, legume sau sere, cu sisteme bune de nutriție și irigații. Cei buni devin și mai buni, înțelegând cât de important este să aleagă meniul potrivit pentru plante și au rezultate pe măsură, pentru că le găsim produsele pe rafturile din toate magazinele țării. Și acest lucru ne bucură enorm.