Materiale de parteneriat

Cultivarea castraveților: Experiența lui Dumitru Mațuc și colaborarea cu FMC

Author: AgroExpert
fmc castraveți - agroexpert.md

Dumitru Mațuc din satul Corjeuți raionul Briceni a găsit o metodă eficientă de a crește și proteja culturile de castraveți, obținând rezultate remarcabile în ultimii ani. Utilizând tehnica de creștere pe spalier, cu irigare prin picurare, producătorul a reușit să mărească suprafața cultivată de la un hectar în 2019, la două hectare în prezent. Iar pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea optimă a castraveților, Dumitru a colaborat cu reprezentanții FMC, beneficiind de o schemă de protecție adaptată nevoilor culturii sale. 

„Lucrăm împreună toată familia într-un mod unit și dedicat, cu sprijinul câtorva lucrători, pentru a îndeplini toate lucrările necesare. Anul acesta am decis să conlucrăm cu experții de la FMC. Am stabilit o comunicare eficientă și am beneficiat de o schemă de protecție inovatoare, care să ne asigure recolte de calitate superioară”, povestește producătorul.

Printre produsele utilizate pentru protecția plantelor se numără insecticidul  BENEVIA® OD împreuna cu adjuvantul Codacide® , care a fost aplicat la un interval de 5 zile de la plantare și, ulterior la 2 săptămâni, asigurând astfel o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

„Am avut grijă ca temperaturile să nu fie mai mici de 15 grade Celsius, dar și să nu depășească 23 de grade, aplicând tratamentele seara, în absența vântului. Rezultatele au fost încurajatoare, întrucât nu s-au înregistrat atacuri de dăunători sau insecte, iar plantele s-au dezvoltat într-o stare bună și viguroasă. Prin protejarea răsadurilor în momentele critice, când cultura este mai sensibilă la stresul cauzat de dăunători și transmiterea bolilor, noi am obținut plante puternice, creând astfel premizele pentru o producție ridicată”, comunică Dumitru.

Totodată, producătorul de castraveți a utilizat și alte produse de la FMC, precum noul ACCUDO®, un biostimulator microbiologic care contribuie la dezvoltarea plantelor și la obținerea de produse de calitate.

„Acesta a fost aplicat prin irigare la 10 zile distanță de la plantare, iar apoi am repetat tratamentul după 14 zile. Doza recomandată de experți a fost jumătate de litru la hectar. Un avantaj al biostimulatorului FMC Accudo este durata sa de valabilitate mai mare față de alte produse similare de pe piață”, mărturisește Dumitru.

La fel in schema de nutriție foliară a fost noul  Seamac® Rhizo  de la FMC, un stimulator de creștere a plantelor pe bază de exctract de alge marine înbogățit cu minerale  care a asigurat dezvoltarea optimă a plantelor și o producție sănătoasă.

„Am recurs la biostimulatorul Seamac® Rhizo  când au început să se ivească primii castraveți. Am respectat doza de 2 litri la hectar, iar ulterior la 14 zile am mai făcut un tratament. Prin utilizarea acestor produse am reușit să evităm avorturile de plante în momentul când castraveții încep să se formeze, obținând recolte sănătoase și rezultate bune”, mai spune producătorul.

Când vine vorba de provocările din sector, o sarcină dificilă este ridicarea castraveților la o înălțime de 2 metri de la sol. Cu toate acestea, produsele de la FMC reprezintă un sprijin esențial în atingerea acestui obiectiv. Dumitru Moțuc este extrem de mulțumit de rezultatele obținute și recomandă cu încredere utilizarea acestor produse și de către alți producători.

Pentru a vă oferi mai multe detalii referitor la produsele FMC nu ezitați să contactați:

Consilier Regional Republica Moldova

Victor Pînzari

Tel. 062038888

E-mail: victor.pinzari@fmc.com

 ⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!