Femeile mereu au jucat un rol important în agricultura națională și mondială, iar Doina Sîrghi nu este o excepție, ci un adevărat exemplu de urmat. Vă invităm să faceți cunoștință cu fondatoarea PLANTCROPS S.R.L. și noua eroină a campaniei „#FinComBusiness - prețuim oameni, încurajăm afaceri!” care de mai bine de 10 ani deține o afacere în domeniul agricol în raionul Cimişlia, satul Gradişte.
Debutul în antreprenoriat a avut loc în 2012 alături de soțul său, când aceștia au înființat o Gospodărie Țărănească, cultivând pe atunci culturi legumicole. Ulterior, acea Gospodărie Țărănească a fost reorganizată în SRL pentru a avea și mai multe oportunități de dezvoltare. Treptat, datorită muncii asidue și ambițiilor foarte bine conturate ale antreprenorilor, cele 10 ha de pământ arabil s-au transformat în circa 450 ha, iar acum soții se ocupă preponderent cu creșterea cerealelor. În același timp, fermierii nu au dat uitării culturilor legumicole cu care au început și dețin și un teren pe care cultivă cartofi și varză.
Fondatoarea PLANTCROPS S.R.L. își aduce aminte și acum de prima recoltă și de cum au lansat afacerea. „Îmi amintesc mai mult de emoțiile care le aveam la acel moment. Emoții de bucurie și recunoștință. Recolta în sine nu a fost foarte mare, însă aspirațiile noastre multiplicau ceea ce vedeam noi în acel moment”, a subliniat Doina Sîrghi.
Fiecare antreprenor își găsește motivația sa, pentru a merge înainte, iar Doina Sîrghi a pus accent pe baștină. „Motivarea mea a fost dorința de a construi ceva acasă, unde putem fi alături de familie și copii”, ne-a relatat antreprenoarea.
După cum ne mai povestește aceasta: „Chimia cu agricultura o avem de mici, de când eram antrenați în diferite activități în câmp alături de părinți. Am început cu cultivarea legumelor, însă, ambițiile fiind mari, am continuat să avansăm cu arenda terenurilor, să dezvoltăm an de an parcul tehnic și să mecanizăm cât mai eficient toate lucrările din câmp.” Cu toate acestea, extinderea terenurilor și mărirea suprafețelor de cultivare, presupune generarea costurilor suplimentare de producție. „Până în acest an, profitul nostru a fost redirecționat exclusiv investițiilor, ba chiar mai mult, am apelat anual și la credite, pentru a ne putea dezvolta afacerea mai rapid. De sigur, aceasta implică și anumite riscuri, în dependență de gradul de asumare a fiecăruia”, a mai adăugat tânăra antreprenoare Doina Sîrghi.
Frumoasele reușite de care dă dovadă întreprinderea se reflectă în cifra de afacere care se află în continuă creștere, iar datorită managementului competent, PLANTCROPS S.R.L. a reușit să atingă indicatori înalți, dezvoltându-se activ şi crescând vânzările de la an la an. Antreprenoarea are acum mai multe motive de mândrie: „Am reușit să construim un depozit, pentru stocarea cerealelor și să ne lărgim parcul tehnic cu utilaje agricole performante”. Toate acestea pentru a ușura esențial munca în domeniul agricol pe care îl practică de un deceniu și care le aduce în continuare satisfacție.
Agricultura vine cu reușite frumoase, dar, înainte de acestea, te pune la încercare. Iar printre factorii decisive se numără condițiile meteorologice și forțele naturii, care sunt imprevizibile. Anul 2022 a venit cu o nouă provocare pentru toți fermierii, seceta, care după spusele antreprenoarei necesită de data aceasta intervenția și suportul statului. „Este evident că trebuie să facem ceva în acest sens pentru că majoritatea culturilor de câmp sunt deja compromise de seceta, iar, pe lângă acestea, în acest an costurile de producție sau mărit considerabil din cauza prețurilor la input-uri care au depășit 100%”, a subliniat antreprenoare Doina Sîrghi.
Aceasta consideră că un antreprenor trebuie să se implice activ în tot ceea ce face, pentru că businessul are nevoie de muncă asiduă, dedicație, inovare și cel mai mult, de timp. „În agricultură să fii antreprenor înseamnă să fii implicat în tot ce faci 100%, începând de la lucrările de pe câmp, până la partea administrativă, contabilitate, logistică și protecția culturilor pe care le crești, pentru că doar așa înțelegi cu adevărat care sunt provocările companiei tale și cum să găsești soluții pentru ele”, ne-a relatat fermiera.
Tânăra antreprenoare vine cu un sfat util celor care vor să-și înceapă o afacere și să se bucure de o adevărată poveste de succes: „Cum am menționat anterior, nu poți fi antreprenor, dacă nu ești implicat sută la sută în ceia ce faci și mai ales dacă nu iubești pământul, dacă vorbim aici de agricultură. Aceasta se echivalează cu nopți nedormite, epuizare fizică și riscuri asumate. Însă, dacă toate acestea nu reprezintă o piedică pentru voi, atunci, cu siguranță, o să vă atingeți toate scopurile. Să aveți răbdare, încredere în voi, să munciți mult și să știți să vă bucurați de fiecare reușită cât de mică ar fi, pentru că, în sumă, toate acestea reprezintă succesul vostru de mâine”.
Fermiera Doina Sîrghi are deja planuri bine conturate legate de dezvoltarea afacerii, iar acum face tot posibilul ca acestea să se materializeze, iar eforturile ei, care sunt cu adevărat demne de apreciat, să fie răsplătite pe măsură.
Vă invităm să urmăriți campania „#FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri” şi istoriile de succes ale antreprenorilor pe pagina #FinComBusiness!
Urmăriți pagina fincombusiness pe Facebook adresată mediului de afaceri din țară, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre produsele şi serviciile Băncii pentru business, life hacks, sfaturi şi business case-uri, promoţii şi oferte speciale, interviuri cu experţii, precum și poveștile de succes ale antreprenorilor din Moldova şi multe altele.