Recoltarea merelor din livezile din Moldova este în toi. Situația recentă când producătorul celor 5 hectare de livadă a răsturnat merele pe marginea drumului pentru a fi transportate la fabrica de procesare, a scos în evidență faptul că roada din acest an este afectată de numeroase boli și calitatea merelor nu este cea dorită de producători. Am discutat cu experții din domeniu, care ne-au comunicat că în acest an, cantitatea care va fi exportată posibil va fi mai mică decât în anii precedenți.
Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova, dar și specialistul care produce pomi fructiferi, a vizitat câteva livezi de meri, de peri și de pruni și ne-a povestit că acolo unde a fost a văzut roadă bogată, bună chiar de exportat, însă rămâne de văzut care va fi destinația.
”În acest an, roada este cam 50 la 50 % mere de exportat versus mere de procesat. Cele de o calitate superioară se depozitează în frigidere și iarna, când începe sezonul de vânzări, vor fi exportate, dar să vedem unde mai exact pentru că pe piața din Rusia volumele de fructe au scăzut. Anii precedenți se reușise să se exporte 215-220 de mii de tone de mere, anul trecut cifrele de export spre Rusia au fost foarte mici. Posibil volumele exportate spre Federația Rusă se vor diminua în continuare, din mai multe motive, principalul fiind că rușii au plantat suprafețe întinse de livezi, prin urmare, nu mai au nevoie ca înainte de merele din țara noastră” a explicat Gheorghe Gaberi.
Soluția necesară producătorilor de fructe din Moldova, potrivit expertului, ar fi diversificarea piețelor de desfacere, în special în țările cu un număr mare de locuitori, cât și diversificarea soiurilor de fructe cultivate.
”Se cer măsuri urgente de a găsi alternative la piața rusească, au fost anumite tentative, în 2018, când au fost trimise primele loturi de mere în Bangladesh, urma să fie definitivată deschiderea pentru noi pe piața din India, dar deocamdată a rămas la nivel de intenție. Posibil că vom avea exact situația care a fost la promovarea intensă a vinurilor atunci când s-a impus embargo din partea Rusiei, producătorii au depus anumite eforturi, autoritățile la fel și acum avem exporturi de vinuri din Moldova în 69 de țări. Deja avem cerere și ne lipsește materia primă, căci anul acesta nu avem nici vin, nici struguri suficienți pentru cererea existentă. Consider că Asociația ”Moldova Fruct” trebuie să depună eforturi considerabile pentru a găsi piețe mari de desfacere în țări precum China, India, țările arabe și cele africane, unde există numeroși consumatori. De mult timp vorbim de piața din Egipt care ar putea asimila cantitatea de mere care pleca în Rusia, dar formalitățile sunt pe jumătate efectuate, sunt anumite taxe preferențiale care trebuie negociate. Totodată producătorii de fructe ar fi bine să se orienteze să planteze și altceva decât mere, am înțeles că în Polonia mulți producători au început să cultive pere, fructe care și la noi ar putea crește fără probleme. Sunt mai scumpe la preț, sunt mai roditoare ca merele, ar fi o cultură care poate trebuie valorificată și în țara noastră. Vedem că în acest an caisul crescut în Moldova a ajuns în Uniunea Europeană și cred că va fi solicitat în continuare, numai că producția este mai mică decât la măr. Din acest motiv, soiurile de fructe trebuie atent selecționate pentru a obține productivitatea dorită, unele pentru export, dar și pentru procesare, astfel fabricile din țară vor avea mai mult de lucru” a menționat Gheorghe Gaberi.
Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, este de aceeași părere, că în acest an, roada se va împărți jumătate pentru procesare, jumătate pentru comercializare.
”Sunt livezi unde merele sunt de o calitate foarte bună, dar în unele s-au dezvoltat mai slab, fiind afectate de rapăn și prin urmare vor fi culese și transportate pentru procesare, depinde de producători. Cei care procură merele pentru a le comercializa sunt foarte atenți, pentru că și cerințele pentru export s-au modificat, exportatorii sunt mai atenți, nu mai acceptă orice recoltă, cu care nu vor avea ce face dacă va fi respinsă de către importatori. Pot să vă amintesc și situația cu embargoul la vinuri, impus de Rusia și ca rezultat avem vinuri foarte bune exportate în mai multe țări din lume în prezent. Așa și cu fructele, trebuie de lucrat mai mult la calitate, producătorii la unison cu autoritățile precum la polonezii, care vând acum în 80 de țări, dar s-a lucrat la nivel de Guvern ca să se obțină așa performanță” a subliniat Ananie Peșteanu.
Potrivit estimărilor prealabile efectuate de Asociația ”Moldova Fruct”, anul acesta vor fi recoltate 600 mii tone de mere, o recoltă mai mare comparativ cu anul trecut, când au fost recoltate 480 mii tone.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!