Zilele însorite au rămas amintire, în special pentru apicultori, fie avansați, sau începători, care acum sunt în toiul pregătirilor pentru iernare, perioadă care începe de fapt după finalul ultimului cules. Albinele trebuie să fie la putere maximă când vine iarna, iar pentru ca familiile albinelor să treacă cu bine peste anotimpul rece, fiecare necesită în jur de 18 kg de miere, cantitate de provizii pe care apicultorii trebuie să o verifice până la mijlocul lunii octombrie, potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim.
După ce au participat la târguri și au vândut produsele apicole obținute în acest an, apicultorii au o singură grijă acum, pregătirea ca la carte pentru iernat. Din spusele președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, pregătirea pentru iernare a albinelor începe mult mai devreme de când se răcește temperatura, chiar la începutul lunii august.
”Anul apicol începe la 1 august, dată când de fapt începe pregătirea pentru iernare a albinelor. La apicultorii responsabili, care respectă regulile de exploatare a familiilor de albini, cuiburile sunt deja formate până la mijlocul lunii august, indicatorul de bază fiind existența a câte 7-9 rame, care sunt pregătite deja. Totodată, dacă este cazul, se completează cuiburile cu hrană, dacă este clar că nu este suficientă. În stup trebuie să avem o varietate de rame cu miere și de mai, și de tei și polifloră. Aș vrea să menționez că floarea soarelui nu este recomandată pentru iernare, mai bine să fie extrasă și înlocuită cu sirop de zahăr, pentru că altfel cristalizarea rezultată de la floarea soarelui, ar consuma prea multă energie albinelor și nu este în folosul lor. De asemenea, se cer de efectuat tratamentele pentru Acarianul varroa care s-a dezvoltat în paralel cu puii familiei de albini” a explicat Ion Maxim.
Proviziile familiilor sunt verificate minuțios și dacă apicultorii constată că este necesară o suplinire, aceasta se face obligatoriu.
”De regulă suplinim să existe între 12-15- 18 kg de miere, aceasta este cantitatea recomandată, în funcție de familie. Spiritul de observație trebuie să fie activat, dacă găsim rame care nu sunt pline, le înlăturăm. Adică dacă respectivul cuib este format din 9 rame, însă vreo 2 sunt libere, se elimină acele rame, pentru a preveni risipirea de energie a albinelor, mai bine să le fie mai strâmtuț, dar mai călduț. Totodată în lunile noiembrie-decembrie repetăm tratamentele pentru a ne asigura că dăunătorii nu rămân în condiții optime de a găzdui cu toate celea necesare pe timpul iernii” a subliniat Ion Maxim.
Referitor la cantitățile de miere obținute în acest an, prognozele sunt îmbucurătoare.
”Cantitativ este mai bine decât anul trecut, dar cifra concretă o vom cunoaște abia la mijlocul lunii ianuarie, când vom ști cantitatea corectă în baza cifrelor de export. Pot să spun că am colectat peste 5 mii de tone și sperăm să avem peste 4 mii de tone de miere pentru export. Desigur anul trecut au fost înregistrate pierderi masive a familiilor de albini, așa că anul acesta am avut un proces de restabilire și de formare a familiilor noi, prin urmare anul viitor, credem că vom obține rezultate și mai bune” a conchis Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!