În perioada 9-11 decembrie 2021, or. Chișinău a găzduit cea de a VII-a Conferință Națională „Businessul fructelor în Republica Moldova” menită să familiarizeze producătorii de fructe din Republica Moldova cu inovațiile, noile tendințe tehnologice și soluțiile comerciale pentru toate elementele lanțului valoric al fructelor în stare proaspătă și procesată.
ProCredit Bank a acționat în calitate de sponsor general al acestui eveniment în format on-line care a reunit aproximativ 300 de participanți din întreaga lume.
În cadrul conferinței, Adjunctul Președintelui Comitetului de Conducere BC ProCredit Bank SA, Vladimir DOMENTII și Olga GUZUN, Manager Sucursală BC ProCredit Bank SA, i-au familiarizat pe participanți cu programele de finanțare pentru producătorii și exportatorii de fructe, prezentând și exemple de proiecte de investiții verzi susținute de ProCredit Bank:
- finanțarea de stații de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru consum propriu;
- finanțarea complexelor frigorifice, a liniilor de procesare și ambalare;
- finanțarea sistemelor moderne de irigare pentru plantații multianuale intensive şi super-intensive.
ProCredit Bank cooperează activ cu instituții financiare internaționale de renume: Fondul European de Investiții (FEI), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) și cu proiecte locale precum Livada Moldovei.
Rata dobânzii la astfel de credite este favorabilă de la 3% la 4.5% în euro și de la 8% la 10% în lei. În plus, unele programe de împrumut includ o componentă de grant de la 10% la 15% și scutire de TVA la echipamentul importat.
Mai mult ca atât, în multe cazuri în calitate de gaj pentru împrumutul acordat, poate servi proiectul finanțat de bancă, astfel eliminând încă o barieră pentru producătorul agricol în realizarea ideilor îndrăznețe de dezvoltare a unei agriculturi tehnologice și ecologice.
ProCredit Bank acordă o atenție deosebită promovării investițiilor „verzi”, și anume creditării proiectelor din domeniul energiei regenerabile și măsurilor „prietenoase” în raport cu mediul. Atunci când investițiile sunt orientate anume în astfel de proiecte, producătorii agricoli primesc o serie de avantaje competitive, așa ca: costuri de operare reduse, productivitate sporită și tehnologie inovativă.
Prin promovarea cercetării privind eficiența energetică și energia verde, Banca își propune să crească gradul de conștientizare și să faciliteze accesul producătorilor la finanțarea proiectelor ecologice. Proiectele investiționale cu termen de recuperare mare necesită o finanțare corecta pe termen lung. Ca partener de încredere și datorită programelor de finanțare comune cu partenerii băncii, ProCredit Bank vine în întâmpinarea clienților săi oferindu-le cele mai avantajoase și viabile soluții de creditare pe termen maxim posibil de până la 12 ani, la necesitate.
Dacă doriți să dezvoltați o afacere sustenabilă în agricultură și sunteți orientați spre exportul produselor pe piețele din UE sau CSI, ProCredit Bank este partenerul de care aveți nevoie pentru finanțări inteligente și corecte la condiții favorabile și transparente.
În cazul în care aveți întrebări sau nevoie de informații suplimentare, apelați Contact Centrul la numărul 0800 000 10 sau înregistrați-vă pe pagina web.