Adaptarea la standardele de calitate și siguranța internaționale privind respectarea bunelor practici agricole asigură accesul fructelor moldovenești pe piața Uniunii Europene. Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală a oferit, în anul 2023, suport companiilor în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță a alimentului.
„În sezonul 2023, Moldova a reușit să exporte cantități record de cireșe, prune și struguri pe piața UE. Această creștere a fost catalizată inclusiv de certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP obținute de agricultorii moldoveni. E important de menționat că, pentru fructele certificate, producătorii au reușit să obțină prețuri mai înalte, fructele fiind comercializate în rețelele mari de supermarket din Europa”, spune Dr. Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate, PCRR/USAID.
De regulă, producătorii moldoveni implementează standardele GLOBAG.A.P. privind producerea merelor, cireșelor, prunelor, caiselor și strugurilor de masă.
În premieră, în anul 2023 s-au aliniat la cerințele GlobalG.A.P. și GRASP producători de căpșune, coarne și coacăze negre.
Compania Starfruit Trio SRL a implementat în acest an standardele GlobalG.A.P. la cultura cornului. „Certificarea GlobalG.A.P. înseamnă disciplină și calitate, iar pentru un produs calitativ mereu va fi cerere pe piață și se va oferi un preț bun”, spune Iurie Stratan, administrator Starfruit Trio SRL.
Cerințele standardelor GLOBAG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul cu fructe și legume inofensive pentru consum. Implementarea cerințelor standardului GLOBAG.A.P. și GRASP contribuie la respectarea legislației naționale și europene prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea utilizării produselor de uz fitosanitar și abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor.
Respectarea standardelor GLOBAG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru producătorii orientați spre export în țările membre ale UE.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!