
Valoare producției agricole a fermierilor moldoveni a constituit 2,8 miliarde de lei, cu 18,3% mai puțin în nouă luni ale anului 2022 față de perioada similară a anului precedent, arată datele Biroului Naționale de Statistică.
În trimestrul III a.c. producția agricolă s-a micșorat cu 22,2% față de trimestrul corespunzător al anului precedent, inclusiv producția vegetală – cu 24,2% și producţia animalieră - cu 6,5% (ved. Figura 1). Ponderea producției agricole obținute în trimestrul III 2022 constituie 77,9% din total producție agricolă obținută în 9 luni 2022 (ponderea trimestrului III 2021 în total 9 luni 2021 a constituit 81,9%).
Recolta anului curent se caracterizează prin micșorarea considerabilă a recoltei globale a culturilor agricole, în special a culturilor cerealiere față de anul precedent. Conform estimărilor prealabile, recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 1000 mii tone (cu 47% mai puțin față de perioada similară a anului precedent), din care recolta grâului a constituit circa 828 mii tone (cu 47% mai puțin), a orzului – circa 131 mii tone (cu 48% mai puțin), a leguminoaselor boabe – circa 34 mii tone (cu 14% mai puțin).
Mersul recoltării în întreprinderile agricole (inclusiv gospodăriile țărănești (de fermier) mari)2 în ianuarie-septembrie 2022 indică diminuarea recoltei medii la majoritatea culturilor agricole principale.
În ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.
În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 11,8%, în gospodăriile populației a scăzut cu 14,4%, fapt ce a generat scăderea producției de lapte în gospodăriile de toate categoriile cu 12,1%.
Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 0,2% în rezultatul creșterii producţiei în întreprinderile agricole cu 2,0%. Totodată în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 1,0%.
La 1 octombrie 2022 față de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată mărirea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de vaci) ca rezultat al creșterii șeptelului de animale în întreprinderile agricole. Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată micșorarea efectivului de bovine cu 5,8%, de porcine – cu 4,8%, iar efectivul de ovine și caprine a indicat o creștere cu 3,1%.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!