Moldova

Agricultura Moldovei, dominată de culturile cu valoare adăugată redusă - porumb, floarea-soarelui și grâu

Author: AgroExpert
recoltare grâu Moldova - AgroExpert.md

După o scădere record de 27,2% în anul 2020, pe fondul secetei severe, agricultura moldovenească s-a manifestat printr-o recoltă record în anul 2021, cu o majorare a indicelui producției agricole de 57,9% f-a-p. Pentru anul 2022, persistența secetei hidrologice a compromis o parte din culturi, respectiv dinamica producției agricole așteptate sugerează o scădere de circa 15-20%.

„Analiza pe categorii de agricultori indică asupra formării unei clase de agricultori care tinde să devină tot mai competitivă. Această tendință este confirmată de discrepanța tot mai mare în productivitate dintre întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești care gestionează suprafețe de peste zece Ha, pe de o parte, și gospodăriile populației și gospodăriile țărănești care gestionează suprafețe de până la zece Ha, pe de altă parte”, constată Raportul de stare a țării, prezentat de Expert Grup.

Astfel, dacă pentru întreprinderile agricole valoarea producției din anul 2021 o depășea cu 72% pe cea din anul 2017, în cazul sectorului individual, în același interval de timp, se constată o reducere de zece la sută. Totodată, se menține tendința de creștere a discrepanței dintre sectorul vegetal și cel animal. Astfel, dacă valoarea producției vegetale din 2021 depășea cu 42% indicatorul de acum cinci ani, la capitolul producție animalieră se constată o reducere de 16%.

„Culturile anuale sunt dominate de cele cu valoare adăugată redusă - porumb, floarea-soarelui și grâu, care constituie 82,3% din suprafețele totale însămânțate conform situației de la 1 ianuarie 2022. Această tendință indică asupra perpetuării unei exploatări improprii și a secătuirii solurilor prin nerespectarea rotației culturilor anuale. În același timp, evoluția sectorului zootehnic din ultimii ani poate fi asociată cu o moarte lentă, având în vedere scăderea constantă a bazei de producere”, se mai spune în publicația Expert Grup.

Și anume, conform situației de la 1 ianuarie 2022, efectivul de bovine, ovine și caprine, concentrat în mare parte în rândul gospodăriilor populației, a continuat să scadă la minime istorice, în timp ce efectivul de porcine a consemnat o creștere f-a-p din contul întreprinderilor agricole, care sunt mai prezente în sectorul dat. Un eveniment important, menit să oprească deriva din sectorul zootehnic, este introducerea în cadrul de subvenționare a plăților directe pe cap de animal.

Autorii studiului susțin că din 2010, în Republica Moldova s-au înregistrat patru ani cu secete majore - 2012, 2015, 2020 și 2022. Tendința de creștere a periodicității și intensității condițiilor climaterice extreme - în particular a secetei - afectează direct sectorul agricol și are un impact semnificativ asupra evoluției întregii economii. Aceasta, deoarece agricultura reprezintă o ramură importantă pentru economia națională, în care se produce peste 10% din valoarea adăugată brută și unde activează puțin peste o cincime din populația ocupată.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!