Producătorii de fructe bacifere din Moldova au fost nevoiți în acest sezon să tărăgăneze exportul care de obicei începea mai devreme, însă problemele cauzate de războiul din Ucraina, blocajul survenit la punctele de trecere a frontierei de stat, le-au dat mari bătăi de cap. Totuși în urma intervenției rapide a autorităților, cu implicarea structurilor competente și asociațiilor de profil, exportatorii de fructe au obținut acces facilitat, fapt ce i-a motivat, cu anumite riscuri asumate, să exporte căpșunele, în mare parte în Rusia, în detrimentul procesării acestora în țară.
Președinta Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco ne-a comunicat că în pofida unor impedimente rezultate din cauza situației regionale, războiul care continuă în Ucraina, exportatorii noștri, și-n acest sezon, au trimis căpșunele, preponderent în Federația Rusă.
”Prețul dolarului este relativ mic în Rusia, artificial este menținut acest fenomen economic, astfel exportatorii noștri au de câștigat când are loc convertirea rublei rușești, cel puțin o latură pozitivă în această perioadă. Așa a avut loc compensarea cheltuielilor de logistică, sinecosturile mărite în acest an, din cauza scumpirilor la preparatele de uz sanitar și la combustibil. Aș vrea să menționez că datorită certificatului verde, dar și ”benzilor verzi”, trecerea frontierei de stat are loc foarte repede. Autoritățile au întreprins mai multe măsuri pentru a facilita traficul exportatorilor, de la crearea echipelor comune, dar și baza digitală de date conectată cu a României, a simplificat cu mult procesul de traversare a hotarului. După discuția cu directorul Serviciului Vamal și președintele Parlamentului, Igor Grosu, când am relatat de situația defectuasă, când șoferii camioanelor blocau intenționat trecerea transportatorilor de fructe, s-au luat măsuri ca de rând cu angajații de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, să fie prezenți și agenți ai poliției rutiere, care să însoțească tirurile cu fructe perisabile pentru a nu staționa mult și astfel procesul de traversare a frontierei de stat a fost fluidizat” a povestit Aneta Ganenco.
Chiar și așa, cu facilitățile oferite de autoritățile statului în comun cu cele din România, exportul fructelor durează în jur de o săptămână.
”Exportatorii de căpșune, ne-au comunicat că transportul până la Moscova a durat 7 zile, pentru că au fost traversate mai multe țări: România, Ungaria, Polonia, Belarus și ulterior Rusia, un drum foarte lung. Certificatul verde, acel document aprobat de Comisia de Situații Excepționale din țara noastră nu funcționează decât la noi, prin urmare traseul parcurs de transportatori ulterior este unul care durează circa 7 zile. Dacă să vorbim de volumul producției, roada acestui sezon a fost estimativ aceeași ca anul trecut. Și deocamdată producătorii de căpșune, își păstrează preferința pentru exportul în Federația Rusă, care în acest an, totuși s-a redus la 70- 75%. Unii producători de anul trecut s-au orientat pentru a evita procesarea, au început a exporta în Italia și alte țări europene, unde prețul oricum rămâne mai mare decât cel oferit de procesatorii care s-au activat în perioada respectivă. Fructele noastre, căpșuna și zmeura, chiar și congelate sunt la mare căutare în special în Serbia și Polonia, unde prețurile s-au mărit, așa că exportatorii din Moldova fie le trimit congelate, fie le comercializează în stare proaspătă cu destinația spre Serbia și Polonia, depinde cum au clauzele contractuale. Există un avantaj când fructele sunt congelate și ambalate, se prelungește termenul lor de vânzare până la 2 ani, întrucât fructele bacifere în stare proaspătă au un termen de valabilitate foarte scurt. Astfel, producătorii au mai mult timp la dispoziție pentru a găsi cumpărători care le oferă prețul dorit” a explicat Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”.
De la finele lunii iunie, în comerț au apărut murele și afinele autohtone paralel cu cele din import, din Ucraina și România.
”Primele mure sunt comercializate în piețe, din 25-26 iunie. Afine sunt mai multe preponderent din țările vecine, dar sunt și autohtone, le vedem la târgurile care se organizează de rând cu alte pomușoare crescute în Moldova. Dar există și multe platforme digitale, unde se fac comenzi, prețul la afine este de circa 220-250 de lei. În mare parte, cantitatea fructelor respective este asimilată pe piața locală, dar suprafețele sunt în creștere în fiecare an, fapt ce ne bucură că în pofida greutăților, producătorii noștri nu renunță, dar perseverează și muncesc pentru dezvoltarea sectorului de bacifere din Moldova. Și pe această cale țin să le mulțumesc pentru eforturile pe care le fac fiecare în parte” a mai adăugat Aneta Ganenco.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!