Moldova

Aneta Ganenco: ”Producătorul alege să își vândă căpșuna la un preț acceptabil”

Expert: Aneta Ganenco

Căpșunile sunt o importantă cultură de fructe comerciale, cultivate de tot mai mulți producători din țara noastră. Dar fiind o cultură destul de perisabilă, mai ales în urma condițiilor meteo dificile din acest an, producătorii sunt nevoiți să găsească soluții rapide pentru a-și comercializa roada la un preț avantajos. Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, ne-a comunicat că producătorii fie reușesc să vândă căpșuna angro, fie va fi necesar să o proceseze.

”Situația în acest an este diferită, într-adevăr dacă ne referim la căpșună. Dar în pofida condițiilor meteo, roadă totuși a fost, desigur mai puțină cantitativ, însă acest lucru a readus prețul la normalitate, dacă putem spune așa. Piețele angro sunt deschise, restricțiile s-au relaxat, astfel situația economică se revigorează. Producătorii au acces la diferite târguri care se organizează, astfel își pot vinde recolta obținută. Calitatea gustativă este diferită, dar așa este căpșuna anului 2021. Pe rafturile magazinelor nu se prea găsește căpșună autohtonă din motiv că comercianții încearcă să obțină la un preț mic - cele mai bune fructe, dar nici producătorul nu dorește să rămână fără profit, astfel alege să își vândă fructele la un preț acceptabil. Ceea ce nu vor reuși să vândă, probabil cea mai bună soluție vor fi companiile de procesare” a menționat Aneta Ganenco.

Dar și în cazul companiilor de procesare, producătorii vor fi nevoiți să se gândească bine sau să negocieze foarte abil prețul de vânzare.

” Uneori prețul oferit producătorilor de fructe de către companiile de procesare este foarte mic și nu acoperă nici cheltuielile de recoltare, transportare, achitarea salariilor, impozite. Îmi amintesc că în 2018 sau 2019, producătorii de prune au preferat să lase prunele în livadă pentru că li se oferea prețul de 1,5 lei, dar ei cheltuiau cu mult mai mult pentru strângerea și transportarea fructelor, astfel au lăsat fructele să se usuce în pom. Procesatorii trebuie să ofere un preț convenabil ca producătorul să rămână cu sufletul împăcat, cu un profit cât de cât.O altă metodă ar fi și congelarea fructelor, care le fel depinde de posibilitățile întreprinderile din acest domeniu. Consider că cea mai bună soluție ar fi ca întreprinderile de procesare să presteze servicii, iar producătorul să rămână proprietarul produsului procesat. Ulterior, producătorii își vor identifica piața de desfacere pentru produsul procesat, care are un termen de valabilitate mai mare” a subliniat Aneta Ganenco.

Un alt aspect menționat de președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei” este că pomușoarele nu sunt incluse în hotărârea ce prevede achitarea despăgubirilor în caz de condiții meteo nefavorabile sau calamități naturale, iar în ultimii ani, acestea au afectat numeroși producători de pomușoare.

”Statul se pare că încă nu ne ia în serios, vedeți anul trecut ne-am adresat autorităților cu solicitarea de a fi susținuți producătorii de pomușoare care au avut de suferit din cauza secetei, multe plantații s-au uscat, dar ni s-a comunicat că nu ne regăsim în lista culturilor care pot beneficia de suport. Atunci, am îndemnat producătorii la care s-au uscat plantațiile să întocmească un act de constatare a pagubelor împreună cu Direcția raională agricultură. Acest act reprezintă o dovadă pentru organele fiscale, care vor solicita date referitor la recoltă, altfel producătorul va fi un contribuabil dubios. În acest an, din cauza grindinei, mulți au avut pagube, sperăm că  lucrurile se vor modifica, noi totuși plătim impozite. Deși vreau să vă spun că și producătorii care urmau să beneficieze de suport, au cerut 3000 de lei per hectar, li s-a promis 1500 lei și încă nu li s-a plătit această sumă. Pe când în România, cei care au suferit în urma secetei dure, au primit câte 150 euro per hectar. Nu li s-au promis, dar li s-a oferit, este o mare diferență de atitudine a autorităților față de producători în țara vecină. Sperăm că și la noi lucrurile se vor schimba în curând” a conchis Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!