Dacă am întreba consumatorii ce fructe vor avea, obligatoriu, pe masa de Crăciun sau de Revelion, cu siguranță, răspunsul va fi: mandarinele, portocalele sau alte citrice. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.
Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană.
Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor din cadrul ANSA atenționează:
- Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție;
- Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț;
- Verificați marcajul produselor direct la raft!Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
- Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
- Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.