Moldova

Autoritățile de la Chișinău: Guvernul nu va vinde Portul Giurgiulești

Author: AgroExpert
Autoritățile de la Chișinău: Guvernul nu va vinde Portul Giurgiulești - agroexpert.md

Chișinăul a venit cu explicații după ce presa română a scris că Guvernul de la București urmează să discute cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești, care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Portul de Stat care este în proprietatea statului. Potrivit lui Vodă, nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat. De cealaltă parte, a adăugat Vodă, BERD poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca, scrie Newsmaker.

Pe 27 august, presa română a scris că Guvernul de la București va discuta în ședința din 28 august un subiect cu privire la cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova de la BERD.

„Memorandumul discutat miercuri în guvern are ca temă „aprobarea iniţierii negocierilor cu BERD în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”, a relatat presa română.

Publicația menționa că nu s-a făcut publică suma preconizată pentru achiziția portului moldovean. „Portul Giurgiulești are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri. (…) Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime”, comunica sursa.

Pe 28 august, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova Daniel Vodă a menționat că a primit mai multe solicitări de precizare, în contextul informațiilor din presa română. Vodă a explicat că „la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG) care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Portul de Stat care este în proprietatea statului”.

„Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat. (…) Guvernul nu va vinde Portul de Stat din Giurgiulești”, a evidențiat Vodă.

Potrivit lui Vodă, „BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG, poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca”.

***

Anul trecut s-a anunţat că Portul Internațional Liber Giurgiulești ar fi de vânzare, printre potenţiali pretendenţi fiind firme din România.

Citește și: România vrea să cumpere portul Giurgiulești. Cum este văzută intenția

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din sudul Republicii Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de BERD, a relatat în septembrie 2023 publicația Vocea Basarabiei. BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.

Vezi și: Cât ar putea costa statul dezvoltarea portului Giurgiulești

În septembrie 2023, premierul român Marcel Ciolacu declara într-un interviu pentru Digi24 că România intenționează să cumpere portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează ca țara să devină „un hub important în reconstrucția Ucrainei”. Atunci Ciolacu susținea că ministrul Transporturilor de la București a avut discuții în acest sens cu BERD, care este singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

În octombrie 2023, ministrul Infrastructurii de la Chișinău Andrei Spînu declara că Guvernul României și-a anunțat intenția de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești – deținut de BERD – nu întregul Complexul Portuar Giurgiulești, pe teritoriul căruia se află și Portul de Stat. Oficialul menționa că reprezentanții BERD au fost informați despre faptul că în cazul în care banca va decide să vândă acest port, Guvernul de la Chișinău trebuie să fie implicat în acest proces din faza inițială, întrucât acest obiect de infrastructură reprezintă singura ieșire a Moldovei la mare. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!