Deși fermele din Republica Moldova produc doar puțin peste 5% din consumul intern de lapte, în ultimii ani, țara s-a remarcat prin exporturi de produse lactate. Brânzeturile au fost în fruntea listei, fiind exportate peste o mie de tone anual. Totodată, în cantități nesemnificative a fost livrat și laptele obținut în fermele din țară. Printre destinațiile unde au ajuns produsele autohtone se includ țări din Oceanul Pacific.
Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS) pentru AGROEXPERT, brânzeturile au fost principalele produse lactate exportate în perioada 2019 – 2023.
În perioada ianuarie – octombrie 2023, Republica Moldova a exportat peste 1.100 de tone de brânză proaspătă sau topită. Totuși, comparativ cu ceilalți 4 ani, aceasta este cea mai mică cantitate livrată.
Cea mai mare cantitate a fost exportată în 2021 - aproximativ 1.600 de tone. Totodată, în 2020 – circa 1.500 de tone au fost livrate către alte țări, iar aproape peste 1.300 de tone de brânză proaspătă sau topită, în anul 2019.
Federația Rusă, principalul importator de brânzeturi din Republica Moldova
Cantități semnificative de brânză au fost exportate din categoria înregistrată sub denumirea mărfii „alte brânzeturi”. Cea mai mare cantitate a fost exportată în anul 2020 – peste 1.500 de tone, la un preț de circa 7 mii de dolari. În contrast, aceste produse s-au exportat cel mai puțin în 2022 - puțin peste 600 de tone, la un preț echvalent cu aproximativ 3 mii de dolari.
Precizăm că, în perioada ianuarie – octombrie 2023, cantitatea de alte brânzeturi exportate a fost de 850 de tone, iar prețul oferit a fost de 5 mii de dolari.
Potrivit BNS, principalul cumpărător al acestor brânzeturi este Federația Rusă. În ultimii 5 ani, aceasta a achiziționat o cantitate peste 5.500 de tone. Alți importatori sunt Kazahstan, Camerun și Vanuatu.
Chiar dacă în cantități mici, untul moldovenesc este apreciat în unele țări exotice
Potrivit informațiilor, în 2023, Republica Moldova a exportat cea mai mică cantitate de unt din ultimii 5 ani. Doar 21 de kilograme de unt au plecat către destinații exotice. Palau a primit cea mai mare parte - 15 kilograme, urmat de Saint Kitts și Nevis și Vanuatu, fiecare importând câte 3 kilograme.
Cea mai impunătoare cantitate de unt livrată a fost de 14 tone, evaluată la aproape 50 de mii de dolari. Exportul s-a înregistrat în 2020, iar Ucraina a fost principalul cumpărător.
În 2021, exporturile de unt au scăzut la doar 41 de kilograme, iar în 2022, țările care au importat untul moldovenesc au fost Camerun, Irak și Ucraina.
Țările din Oceanul Pacific cumpără laptele și smântâna produse în RM
De-a lungul anilor, Republica Moldova a exportat cantități mici de lapte și smântână. În 2019 s-a livrat o cantitate de puțin peste 200 de tone, în 2020 – aproape 130 de tone, în 2021 – peste 60 de tone, iar în 2022 – aproximativ 150 de tone.
În perioada ianuarie – octombrie 2023, s-a diminuat cantitatea livrată la aproape 100 de kilograme de lapte și smântână din lapte.
Chiar dacă în cantități mici, laptele și smântâna au ajuns în destinații mai puțin obișnuite. O cantitate de 75 de kilograme de lapte și smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, cu un conținut de grăsimi peste 1%, dar maximum 6% a fost exportată în țările din regiunea Oceanului Pacific.
Aproape 40 de kilograme au fost direcționate către Saint Kitts and Nevis, o insulă din Caraibe. Vanuatu, un alt stat insular din Oceanul Pacific, a primit și el o parte din aceste exporturi lactate, împreună cu Insulele Comore, situată în largul Africii de Est.
Totodată, laptele moldovenesc a fost achiziționat și în Palau, o mică țară insulară din Oceanul Pacific, arată informațiile furnizate de Biroul Național de Statistică.
Laptele și smântâna sub formă de praf – mai populare la export
Totodată, în această perioadă s-a livrat lapte și smântână sub formă de praf. Marfa a fost transportată într-o cantitate de peste 280 de kilograme în Turcia, iar livrările au însumat circa 4 mii de dolari.
În 2019, Republica Moldova a exportat cea mai mare cantitate - cu puțin peste 200 de tone, în valoare de aproape 400 de mii de dolari. Cele mai multe cantități au fost cumpărate de Uzbekistan – circa 120 de tone și Ucraina – 40 de tone. Alți importatori de acest produs au fost Republica Arabă, Siria și Georgia.
O cantitate mai mică de lapte și smântână din lapte în formă de praf a fost exportată în 2020 - 120 de tone. Marfa a fost livrată în Irak și, în total, a avut o valoare de circa 400 de mii de dolari.
Cantitatea cea mai mică a fost exportată în 2021 – 60 de tone, la un preț de aproape 150 de dolari. Principalul destinatar al acestui produs a fost Ucraina.
Exportul de lapte și smântână în formă de praf a crescut în 2022, fiind livrate aproape 150 de tone, clasându-se pe al doilea loc după cantitatea exportată în ultimii 5 ani. Georgia a achiziționat cea mai mare parte din marfă, iar o mică parte – Ucraina.
Precizăm că, în primele 10 luni din 2023, Republica Moldova a exportat 280 de kilograme, ceea ce reprezintă cantitatea cea mai mică din ultimii ani.