Moldova

Ce include pachetul de sprijin din parte UE pentru Moldova

Author: AgroExpert
Ce include pachetul de sprijin din parte UE pentru Moldova - agroexpert.md

Comisia Europeană a adoptat un Plan de creștere pentru R. Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.

Potrivit autorităților de la Bruxelles, acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat R. Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări, o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.

Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova; Consolidarea accesului la piața unică a UE; Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.

Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova

Ținând cont de viitoarea agendă de reforme și de nevoile prioritare în materie de investiții discutate cu Republica Moldova, mecanismul ar putea sprijini, de exemplu:

  • construirea de drumuri, poduri și infrastructuri feroviare noi, cum ar fi șoseaua de centură a orașului Chișinău, autostrada Odesa-Chișinău-Iași și podurile de peste râul Prut;
  • securitatea energetică, prin finalizarea unei noi linii electrice și începerea lucrărilor la alte două, pentru a conecta Republica Moldova la rețeaua de energie electrică a UE;
  • subvențiile pentru energie;
  • asistența medicală, începând construcția a două noi spitale bine dotate în Cahul și Bălți;
  • integrarea Republicii Moldova în zona UE de roaming la tarife naționale și facilitarea accesului la internet în bandă largă în zonele izolate ale țării;
  • îmbunătățirea accesului la finanțare și sprijin pentru 25.000 de întreprinderi, inclusiv pentru micile întreprinderi familiale.

Consolidarea accesului la piața unică a UE

Planul de creștere pentru Republica Moldova propune măsuri imediate pe care această țară le poate lua pentru a beneficia de avantajele pieței unice în cinci domenii-cheie, de îndată ce îndeplinește standardele necesare:

  • libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare;
  • facilitarea conexiunilor comerciale și de transport;
  • integrarea pe piața energetică a UE și decarbonizarea;
  • integrarea pe piața digitală;
  • accesul la zona unică de plăți în euro (SEPA).

Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova

R. Moldova realizează reforme pentru dezvoltarea sa socioeconomică, pe baza principalelor motoare ale creșterii economice: competitivitatea economică; reziliența economică, inclusiv în ceea ce privește infrastructura și energia; capitalul social; guvernanța economică; tranziția verde. Aceste reforme vor atrage investiții străine, vor îmbunătăți mediul de afaceri, vor sprijini întreprinderile mici și mijlocii, vor îmbunătăți competențele și calificările, vor consolida comerțul și exporturile, stimulând astfel creșterea economică și reducând decalajul economic față de UE. Plățile vor fi efectuate după realizarea reformelor convenite în prealabil.

Convergența economică este un element esențial pentru țările candidate care se pregătesc să adere la UE și la piața unică. Integrarea pe piața unică a Uniunii a fost principalul motor al creșterii economice pentru toate țările care au aderat la UE.

„Europa susține cu fermitate Republica Moldova – astăzi și în fiecare etapă a drumului său către Uniunea noastră. Putem începe deja să aducem economia Republicii Moldova mai aproape de a noastră. Astăzi mă aflu la Chișinău pentru a prezenta un pachet de sprijin care are potențialul de a dubla dimensiunea economiei acestei țări în cursul următorului deceniu. În acest scop, investim în locuri de muncă, în creștere economică, în servicii și în infrastructură – fie că vorbim de noile spitale din Bălți și Cahul sau de autostrada care va face legătura dintre capitală și Odesa. Deschidem porțile către piața noastră unică pentru întreprinderile din Republica Moldova. Și sprijinim eforturile de reformă ale acestei țări”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Parlamentului European și Consiliului le revine acum sarcina de a examina propunerea Comisiei Europene privind Mecanismul de creștere pentru Republica Moldova. Odată adoptată această propunere, Republica Moldova va fi invitată să își prezinte agenda de reformă, subliniind principalele reforme socioeconomice și fundamentale pe care intenționează să le întreprindă pentru a accelera creșterea economică și convergența cu UE.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!