Știri din Moldova

Condițiile pentru subvențiile alocate apicultorilor din Moldova

Expert: Ion MAXIM
Subvenții pentru apicultori în Moldova - AgroExpert.md

Apicultorii din Moldova pot depune dosarele pentru subvenționare începând cu data de 1 februarie 2022. Potrivit directorului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Petru Tîmbur, statul are mai multe mecanisme de susținere a apicultorilor.

„Unul din mecanismele de susținere a apicultorilor este Hotărârea de Guvern nr. 455 ce prevede investițiile post -investiționale. Submăsura 1.4. se referă la Stimularea investițiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv cele apicole unde sprijinul financiar constituie 50% din costul utilajului tehnologic, dar care nu va depăși mai mult de 500 de mii de lei per beneficiar. Submăsura 1.5. vizează Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora. În cadrul acestei submăsuri apicultorii pot beneficia de 50% pentru procurarea mătcilor de albine cu vârsta de cel mult 3 luni. Suma subvenției solicitate nu va depăși mai mult de 100 de mii de lei per beneficiar într-un an de subvenționare. Sau 50% pentru roiuri de albine cu mătci cu vârsta de cel mult 3 luni, beneficiind de până la 200 de mii de lei per beneficiar într-un an de subvenționare. Submăsura 1.6.4 vizează prelucrarea, procesarea ambalarea, şi păstrarea mierii de albine. În cadrul acestei submăsuri statul oferă 50% dar nu va depăși suma de 5 milioane de lei per beneficiar. Un alt mecanism de subvenționare este Hotărârea de Guvern nr. 507  procedura de acordare a subvențiilor în avans care prevede plățile în avans pentru tineri, femei fermieri și migranți. Aici statul vine cu contribuția de 65%, iar agentul economic cu 35%. Suma maximă nu va depăși 1 milion de lei ” a adăugat Petru Tîmbur, director adjunct, AIPA.

Pentru a beneficia de subvenții, apicultorii trebuie să depună următoarele acte obligatorii:

- cererea de solicitare a sprijinului financiar;

- copia de pe certificatul de înregistrare, cu anexarea declaraţiei de constituire, pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier);

- certificatul ce atestă faptul că producătorul agricol este membru al unei asociaţii profesionale;

- copia de pe raportul financiar;

- copia de pe certificatul ce atestă participarea la cursul de instruire a producătorilor agricoli;

- declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate;

- plan de afaceri, prin care să se demonstreze eficiența proiectului realizat, pentru cererile de obținere a subvențiilor ce depășesc 500 mii lei.

Alte documente, solicitate suplimentar, conform listei documentelor specificate la fiecare măsură/submăsură pot fi consultate pe pagina web a Agenției: aipa.gov.md”.

Menționăm că în anul 2021, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, la capitolul stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea fermelor zootehnice au fost depuse 94 de cereri, iar în ceea ce privește procurarea roiurilor de albine și a mătcilor au fost 27 de solicitări. Și în privința procesării mierii au fost depuse 8 cereri, iar la start-upuri - 15. Subvențiile acordate de stat vin să sprijine sectorul apicol din Moldova, prin creșterea capacității albinarilor de a dezvolta afaceri profitabile.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!