Moldova

Consumatorii de cereale sunt îndemnați să-și procure volume mai mari, să-și facă rezervele necesare, din timp

Rezerve de cereale - AgroExpert.md

Campania de recoltare a grâului este în plină desfășurare, iar agricultorii susțin că roada este mai mică decât cea de anul trecut. Chiar și așa, producătorii agricoli speră să poată vinde recolta obținută la un preț bun. Autoritățile recunosc că situația regională tensionată, dar și interdicția de a exporta cereale care a fost menținută o perioadă îndelungată de timp, au creat dificultăți atât pentru exportatori, cât și pentru producătorii agricoli. Cu scopul de a identifica problemele actuale cu care se confruntă producătorii agricoli și pentru a-i ajuta în desfășurarea activității lor depline, Vasile Șarban, secretarul de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a avut ieri o întrevedere cu principalele asociații de profil, la care au participat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”, Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei Naționale a Producătorilor de Cereale și Veaceslav Guțuleac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Panificaţie şi Morărit.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Șarban, ședința a avut menirea de a evita periclitarea activității economice atât a producătorilor, cât și a exportatorilor și procesatorilor de cereale.

”Ne-am întâlnit pentru a evita impedimentele din calea agenților economici, pentru a nu perturba activitatea lor în această perioadă, și așa destul de dificilă. Am discutat pentru a ne feri de restricțiile impuse anterior, atât la exportul de porumb, cât și de grâu. Chiar dacă există anumite estimări că vom obține o recoltă globală mai mică, mai ales în cazul porumbului, care este o cultură ce nu prea suportă seceta, oricum nu vom avea criză de cereale. Dar îndemnăm marii consumatori de cereale, procesatorii să-și formeze rezervele necesare din timp, pe măsura posibilităților, poate chiar să le achite în avans producătorilor. Fiecare să își planifice estimativ bugetul și necesarul pentru a putea continua activitatea economică. Trebuie să îi înțelegem și pe producătorii de cereale, fiecare își dorește să își vândă producția pentru a obține banii necesari pentru alte lucrări agricole. Examinăm riscurile care apar, evident că pentru a contracta cantități mai mari de cereale sunt necesare sume mai impunătoare de bani, prin urmare ne gândim cum am putea să venim noi cu susținere financiară în acest sens, poate chiar printr-o creditare accesibilă” a explicat Vasile Șarban, secretarul de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

 

”Republica Moldova nu poate fi sortită la o criză alimentară, chiar dacă recolta globală în acest an va fi mult mai mică. Este adevărat că în unele raioane, porumbul nu s-a dezvoltat din cauza secetei, dar și roada de grâu este mai redusă decât anul trecut, însă oricum nu trebuie să ne panicăm. Monitorizăm permanent situația din domeniul agricol și suntem în discuții cu reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dacă apar anumite probleme, se intervine cu soluțiile disponibile, identificate în comun. Am avut impuse o perioadă restricțiile de a exporta, care au împiedicat un pic activitatea exportatorilor, dar mulțumim că au fost luate în calcul argumentele noastre și am reluat exportul. Desigur este încă destul de anevoios din cauza situației din Ucraina, care a afectat tot lanțul logistic, dar important că lucrurile se mișcă. Ar fi de dorit ca agricultorii să fie mai responsabili și disciplinați, să declare suprafețele însămânțate, cantitatea reală de cereale obținută, astfel vor fi prevenite anumite măsuri drastice așa cum au fost interdicțiile anterioare de a exporta cereale. MAIA nu dispunea de cifre concrete despre volumul de cereale existent în țară și s-a recurs la măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării. O soluție pe care am propus-o este reforma urgentă a autorităților publice locale, dacă primăria va avea autonomie financiară mai mare, toți agenții economici vor declara local și vor achita impozitele tot acolo, astfel se va urmări ca fiecare să declare veridic ceea ce deține și produce” a menționat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!