Una din cauzele care poate provoca apariția toxiinfecțiilor alimentare în rândul consumatorilor este încălcarea regulilor de depozitare a produselor alimentare în condiții casnice. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu un set de recomandări importante, întru evitarea oricăror riscuri de toxiinfecții alimentare, provocate acasă.
ANSA îndeamnă oamenii să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Totodată, după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie să fie depozitate în frigider.
„Carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de 0˚C+4˚C și separat pe raftul de mai jos, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C”, recomandă inspectorii.
Fructele și legumele înainte de a fi depozitate în frigider și, ulterior, înainte de a fi consumate se spală bine. De asemenea, la frigider se păstrează alimente gătite în recipiente acoperite, iar alimentele alterate se îndepărtează, pentru că sunt o sursă de contaminare pentru celelalte produse;
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, frigiderul trebuie spălat minim o dată pe săptămână (sau o dată la două săptămâni) cu apă curată și oțet. La fel, într-un frigider temperatura este rar uniformă. Aceasta descrește de sus în jos.
„Mențineți temperatura frigiderului la/sub 4°C. Temperatura de congelare trebuie să fie minus 18° C. Verificați temperatura periodic cu ajutorul termometrului. Orice creștere de temperatură provoacă creșterea microbiană și reduce termenul de valabilitate a unui produs”, atenționează ANSA.
În acest context, inspectorii informează cetățenii privind o serie de factori:
- Verificați modul de stocare a alimentelor și condițiile de depozitare pe etichete;
- Așezați pe rafturi puțin mai în față și pe raftul de mai sus produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate;
- Evitați să umpleți frigiderul, deoarece supraîncărcarea împiedică circulația corectă a aerului rece și păstrarea alimentelor proaspete;
- Răciți alimentele fierbinți înainte de a le depozita la frigider, pentru a evita creșterea temperaturii în frigider și alterarea produselor;
- Ambalați separat alimentele crude și alimentele gătite cu hârtie de aluminiu sau folie alimentară;
- Nu lăsați prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului;
- Plasați resturile alimentare în ambalaje ermetice și consumați-le cât mai repede cu putință;
- Evitați consumul produselor culinare cu aspect exterior suspicios.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!