Știri din Moldova

Cum poate fi obținută autorizația pentru irigarea culturilor agricole

autorizatie-pentru-irigare- AgroExpert.md

Seceta lovește țara noastră aproximativ o dată la 2-4 ani, iar Republica Moldova este slab asigurată cu resurse de apă necesare pentru dezvoltarea armonioasă a culturilor și pentru obținerea unui profit în agricultură. Întrucât schimbările climatice devin tot mai evidente, agricultorii din țară, ani la rând bat un semnal de alarmă, susținând că, în viitor va fi dificil să facă agricultură fără irigarea terenurile. Echipa AGROEXPERT a aflat de la Angela Dogotari, Șef Serviciu de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, MAIA, despre cum agricultorii pot obține autorizație pentru irigarea culturilor.

- Agricultorii se tem că țara noastră se va confrunta, din nou, cu o secetă severă ca cea din anul 2020, care a demonstrat că practicarea agriculturii competitive nu este posibilă fără irigare. Ce măsuri au fost întreprinse de către autorități pentru restabilirea și modernizarea sistemelor de irigare?

„Într-adevăr ultimii ani au demonstrat că fără irigare, din păcate, nu putem obține produse cu valoare adăugată. Mai mult ca atât, secetele din ultimii ani, ne afectează producția agricolă și chiar și seceta pedologică  a solului. În acest sens, a fost elaborat ”Programul de îmbunătăţiri funciare” în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025, iar unul dintre obiective este ameliorarea hidrică, și anume amenajări de irigare prin majorarea suprafețelor de irigare. Astfel pentru această perioadă este prevăzută majorarea cu circa 4445 ha terenuri agricole cu amenajări de irigare. A fost inclusă și o acțiune ce ține de stimularea reabilitării sistemelor de irigare și desecare prin atenuarea secetei pedologice. Sunt planificate și mijloace financiare 118 milioane lei. Aceste mijloace financiare sunt din asistență externă de la partenerii de dezvoltare și anume prin intermediul Programului Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Livada Moldovei,Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Mijloacele financiare sunt disponibile și producătorii agricoli pot accesa site-urile acestor proiecte, unde pot vedea care sunt condițiile pentru a fi eligibili la aplicarea pentru construcția sistemelor de irigare, și de a moderniza  și alte construcții hitrotehnice pentru sistemele de irigare” a explicat Angela Dogotari, Șef Serviciu de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, MAIA.

-În ce condiții legea permite utilizarea de către agricultori a apelor din lacuri și iazuri?

„În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoi se adresau ministerului cu rugămintea de a le soluționa mai multe impedimente la irigarea terenurilor agricole. Astfel ministerul a elaborat mai multe amendamente la un șir de acte legislative. Prin Legea 64 din anul 2020 pentru modificarea unor acte normative, s-au exclus mai multe impedimente ce ține de irigarea terenurilor agricole. S-a modificat Legea cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor, ceea ce le permite producătorilor agricoli de a amplasa prize de ape, instalații mobile pe fâșiile riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole. De asemenea cunoaștem problema agricultorilor ce ține de irigarea plantațiilor cu apa din bazinele acvatice, pentru că majoritatea proprietarilor iazurilor deseori  evacuează apa în scop tehnologic, spre exemplu de captare a peștelui, și din aceste considerente nu este suficientă apă pentru irigare. În acest sens, s-a interzis evacuarea apei din lacurile de acumulare și bazinele acvatice, doar cu excepția situațiilor excepționale declarate doar de către Comisia pentru Situații Excepționale, și doar în cazul depistării și confirmării bolilor la pești. De asemenea s-a amendat Codul Contravențional în cazul în care va fi evacuată apa fără motiv.  Persoanele fizice vor fi amendate de la 40 până la 60 unități convenționale, iar în cazul persoanelor juridice de la 300 până la 500 unități convenționale. A fost modificată și Legea Apelor prin simplificarea procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei la irigare. În prezent, pentru a obține această autorizație este necesar să ne ghidăm de prevederile Legii Apelor și HG894 cu privire la organizarea şi funcţionarea ghişeului unic în domeniul autorizării de mediu pentru folosinţa specială a apei” a subliniat Angela Dogotari, Șef Serviciu de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, MAIA.

- Cum pot producătorii agricoli să obțină autorizația pentru irigarea culturilor agricole?

„Se depune o cerere la Agenția de Mediu, care gestionează ghișeul unic, cu anexarea actelor din anexa 3 din HG894, ce include: documentul care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra terenului pe care este situat corpul de apă, asupra construcţiilor hidrotehnice, precum şi asupra altor construcţii destinate folosinţei apelor; planul şi/sau schema terenului, cu indicarea, după caz, a construcţiilor hidrotehnice, a mijloacelor de măsurare a cantităţii de apă care urmează a fi folosită şi deversată, precum şi a altor construcţii destinate folosinţei apelor; regulamentul de exploatare a iazurilor și a lacurilor de acumulare( doar în cazul în care acesta nu este introdus în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”); de asemenea se prezintă calculele cantității apei ce urmează a fi folosită la irigare; planul de acțiuni privind folosința apelor; rezultatele analizelor privind proprietățile fizico-chimice şi/sau bacteriologice ale apei, dacă analizele nu au fost efectuate de alți solicitanți; dovada afișării anunțului cu privire la solicitarea eliberării autorizației de mediu pentru folosința specială a apei (Primăria locală). Agenția de Mediu examinează solicitarea în termen de 30 de zile oordonează, prin procedura ghişeului unic, condiţiile de folosinţă a apei cu autorităţile de supraveghere a sănătăţii publice, de gestionare a apelor, de folosire a resurselor minerale, de protecţie a mediului, de protecţie a resurselor biologice acvatice, precum şi cu autorităţile de supraveghere sanitar-veterinară, de protecţie civilă şi situaţii excepţionale, conform unui regulament aprobat de Guvern. Instituţia competentă eliberează autorizația, sau, după caz, dacă sunt careva neclarități, sau nu este posibil de eliberat autorizația, se prezintă argumentele. Autorizaţia de mediu pentru folosinţa specială a apei se eliberează pentru un termen de 12 ani” a menționat Angela Dogotari, Șef Serviciu de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, MAIA.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!