Știri din Moldova

Cum putem exporta soiuri de alun mai vechi și neomogene: Primul lot a ajuns în Italia

Author: Lidia Danila

Un grup format din 15 agricultori moldoveni a reușit să exporte primul lot de alune în Italia. Cantitatea totală expediată este de circa 23 de tone. Administratorul Euroalun, Alexandr Perjan, a menționat pentru AGROEXPERT că una dintre cerințele prioritare pentru exportul de alune este calitatea.

„Euroalun a ales să sprijine producătorii de alune cu soiuri mai vechi și neomogene, exportând: Adîgeiskii-1, Ata-baba, Cercheskii-2. Această decizie reflectă angajamentul față de comunitatea locală și încercarea de a depăși obstacolele întâmpinate de producătorii cu soiuri mai puțin standardizate în procesul de export”, declară, Alexandr Perjan.

Alegerea Italiei ca destinație a fost motivată de statutul acestei țări drept cel mai mare procesator de alune din Europa.

„S-a pus accent pe găsirea unui furnizor credibil în prima fază, prioritatea fiind acordarea unui preț maxim pentru lotul dat. Totodată, am ales Italia pentru că este cel mai mare procesator de alune din Europa. Prin gruparea a 15 producători și oferirea de servicii adiționale, precum curățarea, uscarea și depozitarea, Euroalun a reușit să maximizeze valoarea finală a produselor, contribuind astfel la creșterea prețului și la un rezultat financiar avantajos pentru producători”, a precizat administratorul Euroalun, Alexandr Perjan.

Calitatea a fost o condiție prioritară pentru exportul de alune, iar drumul spre piețele internaționale a început încă din faza alegerii soiurilor și pregătirii terenului pentru plantare.

„De la bun început, fermierii trebuie să știe ce va face cu recolta: să planteze ceea ce se cere, pentru a se orienta corect procesul de producție, dar și cel de post recoltare. De asemenea, contează certificarea BIO, ceea ce oferă plus valoare de 20-30% la preț”, susține acesta.

Cu privire la planurile de viitor, administratorul Euroalun, Alexandr Perjan a menționat intenția de a se extinde pe suprafețele plantate cu soiuri moderne, mecanizate, căutate de marii fruntași din industrie și să acorde asistență tehnică și agronomică pentru ca producătorii să obțină un produs finit de calitate. Totodată, se dorește certificarea livezilor ecologice.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!