
Timp de două zile, în preajma parcului Afgan, unde s-a desfășurat Târgul „Produs acasă pentru Râșcani” a fost agitație mare, în pofida temperaturilor ridicate. Cumpărătorii dornici de produse locale, care știu să aprecieze gustul autentic și produsul de calitate, au venit să vadă ce le-au pregătit producătorii autohtoni prezenți la târg. Varietatea produselor a fost impresionantă, de la fructe proaspete de sezon la cele uscate pregătite cu grijă pentru perioada rece a anului, cașcavaluri fine și maturate, dar și mezeluri artizanale, miere aromată și dulceață tradițională, ceaiuri culese recent și articole meșteșugărești, toate fiind realizate de producători locali, 100% naturale.
Vahid Tabriz ne-a atras atenția când le povestea în limba română unor cumpărători că este nevoie de multă răbdare pentru a obține un cașcaval gustos. Este de profesie arhitect și este originar din Iran, dar s-a îndrăgostit mai întâi de soția sa moldoveancă, apoi de Republica Moldova, unde s-a stabilit cu traiul din 2002. De atunci, alături de soția sa, Diana, produce cașcavaluri artizanale după rețete învățate în Franța, Italia și Elveția, lucrând exclusiv cu laptele proaspăt de la cele două vaci din ferma lor din satul Nișcani, Călărași. Produc circa 100 de tipuri de cașcavaluri moi, maturate, parfumate apreciate de tot mai mulți cumpărători la târgurile locale din Chișinău.
„Cele două vaci ale noastre, aduse din Austria, rasa Simental, sunt foarte productive. Ne oferă de la 45 până la 70 de litri pe zi, un lapte curat, provenit din hrănirea naturală a animalelor și neapărat crud, îl preparăm după metodele clasice, așa cum am învățat în țările cu tradiție în producerea cașcavalurilor. Am investit câțiva ani în studii, pentru ca să ajungem să putem prepara așa produs.Pasteurizarea, formarea, maturarea – toate etapele sunt artizanale. Am învățat din mers, am testat zeci de rețete, am adaptat gustul cașcavalurilor fine – brie, camembert, taleggio, gouda, blue cheese, feta, gorgonzola, Emmental de dragul consumatorilor din Moldova. De exemplu, pentru un kilogram de Emmental avem nevoie de 12 litri de lapte, iar pentru unul de camembert, circa 10 litri de lapte. Iar răbdarea este un ingredient absolut necesar pentru a obține un cașcaval gustos, bine maturat, pentru că maturarea durează în jur de 3 luni, în schimb atunci avem alt gust, unul desăvârșit” ne-a explicat producătorul Vahid Tabriz.
Vom rămâne tot la categoria de brânzeturi și cașcavaluri, produse la „Ferma familiei Chiriac” din satul Cealîc, Taraclia. Și în cazul lor este vorba despre o afacere de familie, Eudochia și Piotr Chiriac în urmă cu 15 ani, și-au amenajat în propria curte o mini fabrică. A fost dorința Eudochiei, amatoare de brânzeturi să învățe să producă cașcaval. Au obținut granturi europene și datorită subvenționării pentru fiecare litru de lapte, în ultimii ani, mini-ferma lor a ajuns la 50 de capete. Ba mai mult, în 2023, producătorii din Cealîc, au cucerit jurații de la prestigiosul concurs de cașcavaluri din Franța, „Mondial Fromage Tours”, unde au participat peste 70 de țări. Medalia de argint le-a fost oferită pentru cașcavalul Caciotta, iar cașcavalul Gulvet Delicatus a obținut medalia de bronz. La târg l-am întâlnit pe domnul Piotr cu fiica sa, care avea grijă ca orice vizitator să obțină detalii despre cașcavalul cumpărat.
„Producem o gamă largă de produse la cele mai înalte standarde, care pot fi cumpărate dacă nu la târgurile din Chișinău, atunci pot fi găsite în magazine. Avem aproximativ 15 tipuri de brânză, cu ierburi de Provence, cu schinduf, brânză în vin roșu, cea mai matură brânză pe care am preparat-o a avut vârsta de cinci ani. Vindem diverse tipuri de cașcaval: caciotta, gouda sau paneer. Avem chiar și bomboane cu brânză, care sunt bile mici umplute cu nuci și fructe uscate, acoperite cu ciocolată neagră. Lucrăm permanent la noi arome și oferim un produs 100% natural și delicios în același timp” a subliniat Piotr Chiriac.
Fructele proaspete de sezon au fost la mare căutare la târgul ”Produs Acasă pentru Rîșcani”, piersicii s-au vândut ca pâinea caldă la un preț de 40 lei kilogramul.
„Avem pe un hectar câteva soiuri de piersici, Redhaven, Flamingo, Cardinal și Victoria. Chiar dacă au fost înghețuri, noi am avut grijă de livada noastră mică, amplasată într-o zonă departe de aglomerația orașului și de gazele de la automobile. Sunt ecologici, deși poate nu toți sunt mari, dar toți sunt foarte gustoși” a menționat producătorul Gheorghe Popa.
Un producător a impresionat prin dulceața și compotul oferit după rețete mai puțin tradiționale, dar extrem de apreciate de cumpărători.
„Au rămas numai câteva borcane, dulceața de ardei iute s-a vândut destul de repede, noi special am propus la degustare și cumpărătorii au cumpărat fără să mai întrebe ceva în plus. Prețul este 100 de lei pentru un borcan de 400 g. Primarul Ion Ceban care a fost aici la târgul din parcul Afgan, a gustat dulceața și a cumpărat câteva borcane, de fapt, a cerut de toate, chiar și castraveți murați. Noi mai producem sos Jalapeno din ardei Mexican, vinete, ardei și alte legume de ale noastre proaspete, pentru că am observat că se caută foarte mult, consumatorul nostru iubește legumele pregătite cu multă dăruire și un gust mai picant. Compotul din busuioc roșu, la fel a fost un deliciu pentru vizitatorii târgului, repede potolește setea și este recomandat de medici pe timp de vară” a subliniat producătorul Dumitru Lungu.
De la târg nu a lipsit Diana Crudu, antreprenoarea din Durlești care a avut în vânzare ca de obicei, struguri gustoși, aromați și copți de-a binelea. Organizatoarea târgului ”Produs Acasă pentru Rîșcani” susține că vizitatorii sunt surprinși de fiecare dată de calitatea produselor autohtone și cumpără cu plăcere direct de la producători, cu care discută despre procesul de producere, află cum au pornit afacerea acasă, în țară.
„Producătorii noștri au nevoie de susținere pentru a reuși să își mențină activitatea, trebuie să obțină și un venit pentru toată munca lor depusă, dar nu să fie păcăliți să-și vândă marfa la intermediari. Mă bucur că am reușit să construim o comunitate de producători autohtoni apreciați de cumpărători, care vin la astfel de târguri unde știu că pot găsi în același loc fructe proaspete de sezon, legume, miere de albini, cașcavaluri și brânzeturi, fructe și flori uscate, salamuri și afumături, vin, uleiuri și alte produse autohtone naturale 100%. Încă un târg al producătorilor autohtoni, urmează și în această săptămână, deja în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău. Cine dorește să susțină producătorii noștri, vă așteptăm cu drag” a adăugat Diana Crudu.