Moldova

Experți: Autoritățile au la dispoziție câteva instrumente legale pentru a domoli creșterea prețurilor

Sprijin financiar pentru cetățeni, creșterea capacității de producție și asigurarea unui mediu concurențial adecvat în Republica Moldova. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care ar putea să le ia autoritățile de la Chișinău pentru a tempera creșterea prețurilor.

Președinta Maia Sandu a cerut la ședința Consiliului Suprem de Securitate să fie folosite toate instrumentele legale pentru a tempera creșterea prețurilor. Mai mulți experți în domeniul economic susțin că autoritățile au la dispoziție câteva instrumente legale care ar putea să mai domolească din creșterea prețurilor. În acest context, analistul economic Veaceslav Ioniță remarcă și rolul Consiliului Concurenței, pe lângă cel al Băncii Naționale, care a intervenit încă de anul trecut pe piață.

”BNM a început încă de anul trecut să facă intervenții pe piața monetară, ridicând rata de bază pentru a descuraja creditele exagerat de mari care s-au făcut anul trecut. Și tot BNM a intervenit destul de puternic pe piața valutară, pentru a nu permite deprecierea leului, care iarăși duce la creșterea prețurilor. Aici are de intervenit și Consiliul Concurenței, care trebuie să asigure că în RM nu există abuz de poziție dominantă pe piață. Spre exemplu, scumpirea gazului metan a făcut să ne întrebăm în ce măsură a fost legitimă acțiunea, în ce măsura nu s-a încălcat legislația. Al treilea instrument e însăși guvernul care trebuie să asigure un mediu adecvat concurențial. Or, în Republica Moldova, ani de zile s-au altoit scheme de monopoluri în diferite sectoare” a spus Ioniță.
Economistul Viorel Gîrbu atrage însă atenția că în această situație, când inflația este cauzată de factori externi, nu ar fi potrivit să se ia măsuri monetare împotriva acestui fenomen. În opinia expertului, acum Republica Moldova luptă cu inflația prin instrumente monetare, precum restricționarea accesului la mijloace financiare sau menținerea leului puternic, ambele ar lovi, însă, în mediul de afaceri.

”Avem o situație destul de ciudată în Republica Moldova, atunci când încercăm să ne luptăm cu inflația care în majoritatea cazurilor este un fenomen extern, prin anumite metode care țin mai mult de politica monetară, ceea ce până la urmă este rău. Autoritățile, în această situație, nu trebuie să întreprindă măsurile respective în plan economic fiindcă acest lucru va înrăutăți perspectivele pentru perioada următoare, dar trebuie să vină cu anumite instrumente de susținere a populației pe moment. Autoritățile trebuie să identifice măsuri de suport financiar în special pentru păturile social vulnerabile și să fortifice reziliența, capacitatea agenților economici de a face față acestor situații, să crească capacitatea de producție în Republica Moldova” a specificat Gîrbu.

Autoritățile au promis că vor continua politica de susținere a categoriilor cele mai afectate de creșterea prețurilor și că vor face reforme pentru a îmbunătăți mediul de afaceri.

Pe de altă parte, șefa Executivului a vorbit despre unele creșteri nejustificate a prețurilor de pe piață, dictate de monopoluri sau înțelegeri de cartel. Astfel, în unele cazuri, prețurile la același produs comercializat la piețele agricole diferă mult de cele din rețelele de magazine. În acest context, prim-ministra a solicitat Ministerul Economiei și Ministerului Finanțelor să examineze de urgență posibilitatea de a extinde lista produselor de importanță socială pentru care este limitat adaosul comercial.

„Vreau să fie clar: nu Guvernul și nu Parlamentul crește prețurile. Dimpotrivă, Guvernul face tot posibilul ca să protejeze cetățenii de scumpiri. Și întreprindem măsuri pentru ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii. Guvernul va fi în continuare alături de oameni și nu va permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile”, a concluzionat Natalia Gavrilița. 

Guvernul va veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici – vor fi susținute întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate - pâine, lapte, alte alimente, și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze naturale.

„Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați și pentru familiile vulnerabile”, a adăugat prim-ministra.

Sursa: radiochisinau.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!