Registrul de reclamații, care în prezent este obligatoriu pentru companiile care interacționează cu consumatorii, va fi eliminat. Despre aceasta a anunțat Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, argumentând că ar fi „o altă moștenire sovietică pe care încă nu am aruncat-o la gunoi”.
„Conform legii, acest registru trebuie ținut la un loc „vizibil” (ce anume înseamnă asta?). Acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistica”, el „trebuie șnuruit și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale” (reguli în vigoare în anul 2023 în țara noastră). O să eliminăm „Книга жалоб” (registrul de reclamații) în următorul pachet de legi pe care îl pregătim”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.Kniga jalob este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate.
Potrivit Ministrului Economiei, această practică lipsește în țările din Uniunea Europeană, iar Ucraina este printre țările care a elimentat registrele de acest tip.
„Acest registru este o simplă formalitate, util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine. Kniga jalob nu aduce nici o plus-valoare protecției consumatorului. Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronică. În loc să scrii o reclamație într-un registru semi-mort ținut de companie, ai mai mari șanse să fii auzit dacă scrii direct la o instituție a statului”, a mai punctat Alaiba.
Totodată, oficialul punctează că nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor, întrucât aceștia trebuie să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor. Pentru astfel de evidențe sunt instituții ale statului care să intervină.
„Eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, susține ministrul.