Moldova

Fenomenele meteo extreme prognozate în 2025

Author: AgroExpert
Fenomenele meteo extreme prognozate în 2025 - agroexpert.md

2024 a fost cel mai cald an, la nivel global, înregistrat în ultimii 175 de ani. Sunt concluziile Serviciului European pentru Schimbări Climatice, Copernicus, care precizează că pragul de încălzire globală a fost depășit cu 1,5 grade Celsius. Măsurătorile meteorologice au arătat că 2024 a fost cel mai cald an și în Republica Moldova, media fiind depășită cu aproape un grad. 

„Observațiile noastre din Republica Moldova sunt din 1954 și până în prezent. Deci cea mai instabilă, din punct de vedere climatic, este perioada 2020-2025. Chiar și în luna ianuarie se atestă devieri de la temperaturile medii multianuale specifice teritoriului Republicii Moldova”, a menționat meteorologul Rodica Cojocari, scrie TV8.

Temperaturile extreme s-au simțit nu doar în aer, ci și în apele mărilor și ale oceanelor, care au atins un nivel record în 2024, de 20.87°C, cu 0.51°C peste media perioadei 1991-2000. Masele de aer cald au ajuns și pe teritoriul țării noastre, iar anomaliile de temperatură au fost resimțite și aici.

„Încălzirea suprafeței oceanelor care aduce cel mai mare aport la încălzire la nivel internațional. La nivel regional vorbim despre impactul mai mult transfrontalier, deci impactul maselor de aer care străbat teritoriul țării noastre. Avem o răcire în lunile care nu sunt specifice și viceversa, avem mase de aer toride. De exemplu, cum a fost în 2024 când în teritoriu am depistat mase de aer tropicale stabile pentru 5 - 6 zile consecutive”, a punctat Rodica Cojocari.

În țara noastră, temperatura medie a fost depășită cu aproximativ un grad Celsius, asta a însemnat însă valuri de căldură fără precedent. Nici anul care tocmai a venit nu este altfel, chiar din primele zile ale lunii am înregistrat din nou temperaturi record.

„- Cu cât s-a depășit această normă?- Cu 0.2 - 0.7, aproape cu un grad față de anii precedenți, anul 2024 a depășit. Începutul acestei luni a anului 2025, temperaturile sunt ridicate. Chiar avem maxim 17 grade la stația metrologică Ciadîr-Lunga”, a subliniat șefa secției climatologie și servicii climatice, Aliona Rotari.

Specialiștii susțin că fenomenele meteo extreme se vor amplifica și nu este exclus să avem parte de secetă și în vara anului 2025.

„Vom avea o frecvență mai mare a fenomenelor secetoase extreme. Secetă, cald, uscat, umed, temperaturi excesive, temperaturi negative. Fenomene cum ar fi căderile de grindină și viceversa căderi de praf tropical. Ultima perioadă 2020 - 2024, fiecare an următor a înregistrat tot mai multe fenomene de acest fel”, a menționat meteorologul Rodica Cojocari.

Vor fi afectate și cele două râuri mari care traversează teritoriul țării noastre, Prut și Nistru, iar climatologii estimează că în aproximativ 50 de ani acestea se pot transforma în mlaștini.

„Pierderea valorilor debitului și din calitatea apei potabile ca rezultat a insuficienței de precipitații, poluarea locală și activitățile transfrontaliere. Riscăm să ne pomenim cu insuficiență de apă potabilă”, a menționat meteorologul Rodica Cojocari.

Schimbările climatice au dus, pentru prima dată, anul trecut, temperatura globală anuală peste limita de 1,5 grade Celsius, convenită la nivel internațional, iar fenomenele meteo extreme s-au amplificat, atrage atenția un raport al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE. 

Temperatura medie în 2024 a fost cu 1,6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, astfel fiind înregistrat un record al nivelului de căldură. 

Cea mai fierbinte zi din istorie a fost anul trecut, pe 22 iulie, când temperatura medie a aerului la nivel global a crescut la 17,15 grade Celsius.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!