Știri din Moldova

Fermieri sunt revoltați din cauza birocrației la obținerea compensațiilor și prețuri joase

Author: AgroExpert
protest, Forța Fermierilor - agroexpert.md

Fermierii acuză Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură și Ministerul Agriculturii de birocratizarea procesului de obținere a subvențiilor, prin obligația de a prezenta noi acte la completarea dosarelor pentru a primi ajutor de la stat. Totodată, aceștia se plâng de prețurile joase la cereale care nu acoperă cheltuielile suportate de-a lungul anului. Astfel, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au organizat un protest în fața celor două instituții.

„Azi este un protest ad-hoc, care este legat o circulară, care a apărut subit săptămâna trecută privind mecanismul de depunere a dosarelor pentru compensații și repartizarea motorinei. Pe lângă faptul că sunt puțini bani și că ajutorul vine cu mare întârziere, a mai apărut o circulară care prevede că agricultorii trebuie să prezinte la dosar, suplimentar la documentele cerute în Regulament, extrase din Registrul contractelor de arendă. Un fel de confirmare suplimentară că ei dețin aceste terenuri, chiar dacă există certificatul de la Primărie, unde sunt indicate numerele cadastrale, o apărut ideea autorităților ca fiecare fermier să mai prezinte extrase din registrul primăriei”, susține Alexandru Slusari.

Potrivit agricultorilor cea mai mare problemă este legată de faptul că în satele din țară terenurile sunt împărțite și parcelate excesiv.

„La 100 de hectare de grâu, poate să aibă mii de parcele, iar pentru fiecare parcelă trebuie să prezinte numărul cadastral, numele prenumele proprietarului și termenul de arendă. Este un teanc de hârtii pentru a primi o sumă mizeră. Astfel, agricultorul trebuie să lase recoltarea, să stea o săptămână să aleagă documentele din Primărie, cu riscul că o parte din suprafață să nu fie eligibilă, că o parte din proprietare sunt decedați, iar moștenitorii nu o mai făcut actele necesare. Și ne dăm seama că nu mai merită acest efort pentru niște sume atât de mici”, a mai punctat directorul executiv al organizației Asociația Forța Fermierilor.

Mai mult de atât, agricultorii punctează că au recepționat cu o lună în urmă acciza la motorină în baza certificatului fără numerele cadastrale, iar noile cerințe îngreunează procesul pentru obținerea compensațiilor.

„În ceilalți ani când am primit acest ajutor, niciodată nu s-au cerut acest birocrații. Mai mult de atât, mulți ingineri cadastrali sunt în concedii, iar unii, cu părere de rău nu cunosc cum să întocmească actele în cauză”, susține Vadim Ceban.

La manifestație organizată de către Asociația Forța Fermierilor s-au alăturat și membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

„Noi am urmărit permanent cum a decurs situația. Inițial ne-am abținut să ieșim la proteste reieșind din faptul că situația economico-socială și politică din țară este foarte complicată și ar trebui să fim mai toleranți față de autorități că nu reușesc să răspundă revendicărilor noastre. Totuși, nu suntem mulțumiți de operativitatea în parcursul de pregătire a Regulamentelor privind acordarea compensațiilor și motorinei, și încă se mai solicită și alte documente inutile. Ni se impun niște condiții dure și rigide de prezentare a pachetului de documente în evidența terenurilor agricole. De aceea am venit și noi, să sprijinim acțiunea organizată de Asociația Forța Fermierilor, iar dacă tratamentul față de autorități va fi în continuare unul negativ, noi nu vom fi indiferenți și vom chema și alte organizații”, a punctat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco.

Ion Moroi, un producător agricol din raionul Fălești, susține că în prezent toți agricultorii sunt într-o situație foarte grea.

„Seceta este o problemă cu care noi mai putem să luptăm, că nu putem da vina pe natură. Dar problema cea mai mare sunt prețurile la producția agricola. Floarea soarelui e 6,50 lei, iar porumbul e 2,40 lei. Cu așa prețuri noi dăm faliment, iar la anul nu o să putem supraviețui. Băncile și agenții economici ne iau din urmă. Eu am lucrat 40 de ani, dar așa dezastru și condiții deplorabile în agricultură nu au fost niciodată”, comunică fermierul.

Potrivit acestuia, soluția ar fi intervenția Consiliului Concurenței.

„Autoritățile trebuie să se apuce de lucru și să verifice cât costă îngrășămintele, produsele chimice, semințele și ce venituri au companiile  care exportă porumbul și floarea-soarelui. Se distruge sectorul într-un an doi, dar noi suntem o țară agrară și nu avem ce exporta altceva în afară de producția agricolă”, a mai punctat Ion Moroi.

Un alt fermier din raionul Rezină punctează că sunt impuși să vândă sub sine-cost, iar carburanții s-au scumpit și necesită și mai mari cheltuieli pentru lucrările de recoltare.

„Probleme sunt foarte multe, dar noi nu dăm vina pe natură. Chiar dacă după ultimele verificări în câmp am constata că floarea soarelui nu este foarte rodită în acest an, iar bobul la porumb este foarte mic și sub de căldurile extreme. Dar vrem un ajutor din partea celor care ne guvernează să nu ne îngreuneze și mai mult mecanismul de obținere a compensațiilor”, a menționat Vadim Ceban.

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și directoarea adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalâc, au ieșit în fața fermierilor să dea replică acuzațiilor.

„Când am împărțit ajutorul din 2020 au fost multe persoane care au primit bani, dar nu trebuiau, au fost și acte false. (...) Ulterior, în decembrie 2022 Curtea de Conturi a verificat acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. Aceasta a stabilit niște cerințe care sunt obligatorii de executare pentru AIPA pentru a nu se mai împărți bani în stângă și dreapta. Nu este nimic altceva decât  aceeași cerere care agricultorii o depun când cumpără tractoare și primiți oricare altă subvenție, nu este nimic diferit”, a susținut Vladimir Bolea.

În finalul discuțiilor, Vladimir Bolea a declarat că urmează să inițieze o ședință în care vor analiza încă odată recomandarea de audit emisă de Curtea de Conturi în urma unor verificări privind acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. 

Amintim că, în perioada 28 august – 30 septembrie are loc recepționarea dosarelor pentru subvenții în sectorul zootehnic și pentru agricultorii afectați de crizele din 2022. Compensații vor fi acordate pentru rambursarea accizei la motorină, ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizei din 2022, subvențiile complementare, plățile directe în sectorul zootehnic, cererea de stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Sunt eligibili fermierii micro și mici, dar și autoritățile publice locale și instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agricol.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!