Republica Moldova ar fi acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina o reducere de 27% la aplicarea tarifului feroviar. În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere explicații de la autoritățile moldovenești.
„Dacă informația este adevărată, atunci această acțiune în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră”, se arată în informația publicată de Asociație.
Cerealele și oleaginoasele din Republica Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. Forța Fermierilor afirmă că, în ultimii doi ani, țara noastră, din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina în mare parte a pierdut piața Turciei.
„În prezent la vamele moldo-române se atestă un rând de camioane cu producția agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare costul logisticii suportă agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor, care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii. Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova”, mai menționează fermierii.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor consideră că autoritățile sunt obligate în primul rând să aibă grijă de proprii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată drept condiție de păstrare a tarifului redus.
„În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni”, susține aceasta.
AGROEXPERT a solicitat o reacție de la instituțiile responsabile, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns.