Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economia Republicii Moldova va înregistra o creștere 2,6% în acest an, reafirmând proiecția făcută în aprilie 2024.
Potrivit prognozelor FMI din raportul World Economic Outlook, creșterea economică din Republica Moldova va fi sub media regiunii Europa emergentă și în curs de dezvoltare - de 3,2%, regiune ce include 15 state, inclusiv Rusia, Turcia și state UE, precum Polonia, România, Ungaria și Bulgaria, scrie mold-street.com.
Prognoze pentru 2025
Creșterea produsului intern brut (PIB) al Republicii Moldova este de așteptat să se accelereze la 3,7% anul viitor, în scădere însă față de estimarea de 4,8% făcută în aprilie.
În același timp pentru anul 2026 se estimează o creștere economică de 5%. De notat că anul trecut economia țării a crescut cu 0,7%.
Prețurile de consum în Moldova sunt așteptate să crească cu 5% în acest an, încetinind de la o creștere de 13,4% în 2023.
În 2025 și 2026, inflația medie a prețurilor de consum este de așteptat să rămână neschimbată la 5%.
Se estimează că deficitul de cont curent al Moldovei va scădea la 11,2% din PIB în 2024 de la 11,9% în 2023. Anul viitor, decalajul de cont curent este de așteptat să se reducă și mai mult, până la 10,7% din PIB.
Perspectivele globale pe termen lung sunt mai incerte
FMI prevede că creșterea economică globală va fi de 3,2% în acest an, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de 2023 și va atinge un nivel de 3,1% pe an la sfârșitul anilor 2020, cel mai redus nivel din ultimele decenii.
Deși perspectivele mai slabe ale Chinei au afectat proiecțiile pe termen mediu, la fel au făcut și perspectivele înrăutățite din America Latină și Europa. Factorii negativi structurali, precum productivitatea scăzută și populațiile în curs de îmbătrânire, limitează, de asemenea, perspectivele de creștere.
„Încetinirile preconizate în cele mai mari economii emergente și în curs de dezvoltare implică un drum mai lung pentru a închide decalajele de venit dintre țările sărace și cele bogate. O creștere blocată la un nivel scăzut ar putea, de asemenea, să exacerbeze inegalitatea veniturilor în cadrul economiilor”, a avertizat FMI.