Olga Iablonschi are 46 de ani și este mamă a 11 copii. De 25 de ani, familia Olgăi face agricultură în satul Grigorăuca, raionul Sîngerei. La început soții Iablonschi lucrau pământul pentru că doar așa își puteau hrăni copiii și doar astfel puteau câștiga bani într-o perioadă în care locuri de muncă nu se găseau nici la sat, nici la oraș. Acum, antreprenorii spun că fac agricultură pentru că le este drag pământul.
An de an familia Iablonschi tot și-a mărit suprafața de pământ. Au văzut că semănând cereale nu reușesc să-și acopere cheltuielile, mai ales în anii secetoși, când înregistrau pierderi mari și au hotărât să cultive legume.
La început în câmp deschis, apoi în sere. Produceau legume pentru consumul propriu, apoi au început a vinde și sătenilor.
„Legumicultura ne-a dat aripi. Am înțeles că putem câștiga din agricultură, așa că acum 15 ani am construit trei sere în curtea casei. Oamenii vin de acasă și cumpără legumele pentru că sunt ecologice. Mai creștem pepeni verzi și galbeni pe un teren de 4 hectare. Acolo avem o muncă foarte grea, uneori ducem toată ziua apă pe câmp. Toată familia e implicată”, povestește agricultoarea.
Cea mai mare problemă a fermierilor era consumul mare de energie electrică și prețul, care a crescut în ultimii doi ani. Pentru a iriga trei sere, pompele de apă sunt conectate 24 de ore din 24.
„Noi consumăm foarte mult curent. Anul trecut vara achitam și 8000 de lei pentru energia electrică. Datorită suportului acordat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și PNUD Moldova pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de 7,4 kW, luna trecută n-am achitat niciun leu. Suntem foarte mulțumiți”, spune Olga Iablonschi.