Știri din Moldova

Gheorghe Gaberi:”Producția de import spulberă eforturile producătorilor noștri”

Expert: Gheorghe Gaberi

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021, producţia de fructe a crescut cu 210,9 mii tone (aproximativ 31,7%) mai mult față decât în 2020, ajungând la 876 mii tone. Exportul fructelor noastre a fost cu 14,5 mii tone sau cu 3,4% mai mult în comparație cu anul precedent, pe când importul, a crescut cu 19,6% față de 2020, ajungând la 435,6 mii tone. Apare întrebarea firească, unde dispare producția autohtonă, care deși este în creștere oricum nu poate îndestula consumul propriu sau pur și simplu nu este valorificată, căci producția de import spulberă eforturile producătorilor noștri. Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi este îngrozit de cifrele publicate de Biroul Național de Statistică, pentru că în acest an, expertul susține că producția de struguri, atât la soiurile tenhice, cât și la cele de masă, este una de invidiat. Dar ce se va întâmpla cu acest volum mare de struguri obținut în acest an, rămâne de văzut.

Din cele relatate de președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi, producătorii autohtoni sunt disperați pentru că statul nu le acordă nicio atenție, nici acum, în toiul recoltării când prețul la energia electrică este uriaș, iar strugurii pentru a putea fi comercializați la un preț bun, urmează să fie depozitați în condiții optime în frigidere.

”Producătorii noștri au depășit frica de a încerca alte pieți, mai ales dacă știu că au strugurii de calitate și ambalajul este corespunzător, aceștia ajung la destinație la cel mai înalt nivel și prin urmare sunt apreciați la justa valoare. În 2021 am reușit să exportăm 70 mii 500 de tone, cantitate care practic a fost roada anului 2021, anul acesta mă tem că va fi o problemă serioasă cu exportul. Nu voi comenta că importul ne sugrumă producătorii și nicio o instituție a statului nu intervine. Dar îmi pun întrebarea, ce vom exporta dacă producătorii nu vor găsi resurse financiare pentru a achita pentru depozitarea strugurilor ? Energia electrică este mai scumpă, chiar acum m-a sunat un producător din Cantemir, care de pe cele 10 ha de vie, va strânge o roadă bogată de struguri, soiul ”Moldova”, dar nu are unde să o depoziteze.Calitatea strugurilor ”Moldova” este extraordinară, și nu numai, toate soiurile s-au dezvoltat bine în acest an, sunt struguri sănătoși, de invidiat. Însă pornim calculul, de la costul ambalajului, o ladă de la 8 lei, acum costă 15 lei, iar pentru păstrare de la 2,5 lei per kg, în prezent prețul achitat la frigider este de 5 lei, din cauza costului ridicat la energia electrică. Sunt de părere că cei de la MAIA trebuie să intervină urgent și din fondul de subvenționare să aloce susținere producătorilor autohtoni pentru a putea depozita roada” a menționat expertul.

Recoltarea strugurilor a început cu soiurile timpurii în a doua jumătate a lunii august, astfel că numai în august, s-a reușit exportul unei cantintăți de 1837 tone de struguri. Președintele Asociației susține că de fapt cantitățile exportate pe piața UE se pot mări, unde vindem deja aproape jumătate din volumul de struguri obținut.

”Războiul din țara vecină a scumpit destul de mult și logistica, costurile transportului, cauzând mari dificultăți la întreținerea, dar și pentru livrarea producției. Pot să vă spun că producătorii noștri și exportatorii se conformează cerințelor piețelor alternative, pentru că Federația Rusă, destinația principală ani la rând a avut grijă să ne călească rezistența și ambiția, cu interdicțiile impuse. Cifrele până la data de 12 septembrie 2022, arată că în total, am exportat 3487 de tone de struguri pe piața a 11 țări, dintre care, România s-a plasat pe prima poziție, cu 1228 mii tone. De regulă, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, prețul strugurilor este unul destul de bun, dar oare vom ajunge să avem ce vinde atunci?! În acest an, avem șansa reală ca să obținem 100 de mii de tone, scopul nostru stabilit de ani de zile, dacă nu vor rămâne strugurii în plantații. O altă cale dureroasă pe care unii producători vor fi nevoiți să o aleagă, este să livreze strugurii cu un preț de nimic la fabrici, am înțeles că se cumpără cu 1,5 lei per kg. Este o situație extrem de dificilă, când autoritățile trebuie să ia decizii de susținere, nu să facă declarații și să anunțe ajutoare de nimic. Acest mijloc de economisi prin deconectarea de energie electrică, nu este admisibil, frigiderul dacă este oprit cauzează probleme, pierderi financiare mari, mă tem că la anul consecințele nepăsării din partea statului vor fi defrișări în masă a plantațiilor de vie și e un mare păcat, pentru că avem rezultate frumoase obținute ani la rând și în această perioadă grea, producătorii chiar au nevoie de susținere” a subliniat Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!