Inflația a atins picul în luna octombrie 2022 și a ajuns la nivelul 34,6, după care a trecut în trend descendent, la sfârșitul lunii ianuarie fiind la nivelul de 27,3 la sută. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat primul raport asupra inflației pentru anul 2023.
„În trimestrul 3 am avut inflația 33,9 si trimestrul 4 - 32,1. Dacă să privim evoluția fiecărei componente, atunci vedem că toate sunt pe un trend descendent, produsele alimentare și combustibilii, dar și prețurile reglementate sunt în trend pronunțat descendent. Pentru trimestrul 4 al anului 2022, noi in prognoza anterioara am prognozat inflație de 32,2 la suta. În realitate a fost de 32,1, cu devieri de 0,1 la suta fata de prognoze”, a punctat Armașu.
Potrivit guvernatorului BNM, printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională.
„Ca magnitudine, pe cea mai mare prognoză avem la combustibil, deci inflația este cu 4% mai mica, dar ponderea combustibilului nu este atât de mare ân IPC, deci impactul cel mai mare vine de la produsele alimentare și cele reglementate, dar și de inflația de baza, care are o pondere cea mai mare. Și inflația de baza noi vedem ca suntem cu 0,9 la sută mai jos de prognoză. Analizând indicele preturilor produselor în distribuție reale, observăm că tot au ajuns picul cam în luna octombrie, după care au pornit în trend descendent și asta ne confirma doar un lucru. Ca presiunile inflaționiste din partea de producere vor fi și ele în scădere, în viitor", a mai explicat Armașu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!