Știri din Moldova

Igor Grigoriev: ”Completarea rezervei de stat a grâului alimentar este o prioritate națională”

Achiziționarea celor 41,7 mii tone de grâu alimentar de către Agenția Rezerve Materiale din Moldova se pare a fi o misiune destul de dificil de realizat. După o tentativă eșuată prin anunțarea unei licitații la care nici un producător agricol din țară nu a depus dosarul electronic pentru achizițiile publice, reprezentanții MAIA și Agenția Rezerve Materiale au anunțat câteva runde de discuții cu Asociațiile de profil, în urma cărora s-a decis că cel mai bine ar fi dacă s-ar negocia direct cu producătorii agricoli care dețin cantități relevante de grâu. Astfel direcțiile raionale agricultură și alimentație, inclusiv din UTA Gagauzia, Asociația Producătorilor de Cereale, Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere "AGROCEREALE”, au fost rugate să prezinte liste cu producătorilor agricoli care dispun de grâu alimentar (minim 2000 tone), potențiali ofertanți, în vederea invitării acestora de către grupul de lucru format din reprezentanții MAIA și Agenția Rezerve Materiale, pentru a participa la achizițiile publice.

”Ieri am primit la sediul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere "AGROCEREALE”, demersul din partea Agenției Rezerve Materiale, prin care am fost rugați să prezentăm până pe data de 5 octombrie, o listă cu producători agricoli din toată țara care dispun de grâu alimentar (minim 2000 tone). Ne bucurăm că a fost luată în considerare propunerea noastră de a negocia direct cu agricultorii. Am luat deja legătura cu membrii Asociației noastre și i-am informat, chiar i-am îndemnat să fie mai deschiși ca să ajute la completarea rezervei de stat cu grâu alimentar. Cred că totuși agenții economici mai mari, care dispun de anumite volume, vor putea oferi cantitățile necesare, dacă desigur se va negocia un preț convenabil. Este clar că Agenția de Rezerve de Stat are un standard, în baza unor anumiți indicatori de calitate obligatorii pentru grâul care urmează să fie achiziționat, prin urmare este evident că trebuie să se facă testele necesare, care cunoaștem că sunt costisitoare, iar producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că este vorba de o procedură absolut firească de testare. Și cred că dacă se vor asocia mai mulți producători mici, au toate șansele să își aducă aportul la completarea rezervei de stat a grâului alimentar, care este o prioritate națională” a declarat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere "AGROCEREALE”.

L-am contactat și pe directorul Agenţiei Rezervelor Materiale, Marin Lisî care ne-a confirmat faptul că s-a decis negocierea directă cu producătorii agricoli.

”Într-adevăr după discuțiile anterioare la ședința cu reprezentanții Asociaților, am ajuns la concluzia că așa ar fi mai rapid și mai sigur să reușim să completăm rezerva de stat a grâului alimentar, lucru care nu s-a făcut ani de zile. Am înaintat un demers din partea Agenției Rezerve Materiale cu nr. 47/01-621 din 27 septembrie 2022, prin care am rugat să fie identificați producători agricoli din toată țara care dispun de grâu alimentar (minim 2000 tone). Ulterior, am convenit cu Secretarul de stat MAIA ca săptămâna viitoare să mai avem o ședință de lucru, pentru a vedea cum procedăm, conform legii. Dar cert este că vom începe negocierile directe, în contextul faptului că volumul de grâu este unul destul de mare, căci așa cum am menționat și anterior, rezerva de stat chiar nu a fost completată mulți ani la rând. Și pentru că problema verificării calității este una esențială, procesul va dura. Pentru proba de laborator, pe zi noi putem trece prin conveier 500 tone de grâu pe zi, tehnic nu putem mai mult, prin urmare, procedura ar putea dura până la finalul anului. Din acest motiv, am decis să începem negocierile directe pentru a urgenta demararea procesului de completare a rezervei de stat cu grâu alimentar” a explicat Marin Lisî, directorul Agenţiei Rezervelor Materiale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!