Moldova

Igor Grigoriev: ”MAIA nu intenționează să interzică exportul de cereale, lucru îmbucurător pentru exportatorii noștri”

Exportul cerealelor și oleaginoaselor se desfășoară anevoios în continuare, deși autoritățile de câteva săptămâni încearcă să acorde susținere exportatorilor pentru a ușura procedurile de obținere a certificatului fitosanitar și alte acte necesare pentru activitățile comerciale cu partenerii din străinătate.După ce la ședința anterioară, din 21 octombrie, reprezentanții ANSA au menționat că exportatorii ar fi bine să cunoască lista actelor solicitate în țările unde urmează să-și comercializeze marfa, astăzi, a avut loc o altă întrevedere, într-un cadru extins cu reprezentanții Asociației ”Agrocereale”, exponenți ai Parlamentului, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, cât și ai Serviciului Vamal.

În discuțiile de astăzi au fost analizate actele necesare pentru operațiunile de export a produselor cerealiere către pieţele de desfacere din prezent, în special în România.

Reprezentanții ANSA a reiterat că certificatul fitosanitar se eliberează doar la solicitarea exportatorului și că agentul economic este responsabil de a se documenta cu privire la exigențele fitosanitare impuse de țara de destinație. Astfel, exportatorii au fost rugați să își planifice activitățile comerciale conștient, mai ales că în țara vecină certificatul fitosanitar nu este solicitat pentru cerealele cu destinația de producere.

Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”AGROCEREALE”, Igor Grigoriev a mulțumit pentru eforturile depuse de autorități, în special reprezentanților ANSA. Pe de altă parte, din numele unor exportatori, membri ai Asociației, a solicitat reacția ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea referitor la informațiile care au apărut recent în mediul de afaceri precum că în curând, exportul de cereale din Moldova, ar putea fi interzis.

S-a decis ca ANSA să trimită o solicitare către Serviciul Vamal prin care va cere să  fie operate modificări în sistemul informațional la nivelul țărilor unde nu este necesar certificatul fitosanitar. Totodată, ANSA va expedia o scrisoare către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru a stabili o conlucrare mai clară în ceea ce privește exportul de cereale din Republica Moldova în România.

”Este îmbucurător faptul că ANSA și Serviciul Vamal colaborează atât de bine, căci aceste scrisori cu solicitările de a simplifica procedurile pentru export urmează să fie expediate până la finele acestei săptămâni, cel puțin acestea au fost asigurările date astăzi la ședința de la MAIA. Exportatorii noștri în mare parte au exportul cerealelor în România și prin urmare, aceste modificări vor simplifica activitățile comerciale care au fost perturbate grav de situația regională, care din păcate nu are semn că urmează să se calmeze prea curând. Ceea se întâmplă în Ucraina chiar ne afectează și unii membri au temeri că exportul de cereale din Moldova ar putea fi interzis în contextul când există cantități enorme de cereale din Ucraina care tranzitează țara noastră tot cu destinația în România. Mă bucur că ministrul Bolea a infirmat aceste informații precum că s-ar propune interzicerea exportului de cereale pe o anumită perioadă. Și producătorii noștri au mare nevoie de a comercializa volumul de cereale și mă bucur că autoritățile înțeleg acest lucru și depun eforturi pentru a le da o mână de ajutor prin modificările respective” a menționat Igor Grigoriev.

 

 

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!