
O echipă de experți naționali și internaționali, cu suportul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) vor evalua impactul secetei asupra agriculturii Republicii Moldova.
Astfel, timp de trei săptămâni, evaluatorii vor merge în raioanele țării, pentru a purta discuții cu producătorii agricoli, cu reprezentanții autorităților publice locale și alte instituții de profil.
Scopul exercițiului este de a analiza metodologia de constatare a pagubelor la culturile agricole, precum și de a evalua impactul, amploarea și gradul de intensitate al secetei din acest an, asupra terenurilor cu culturi agricole. Ulterior, în baza datelor colectate, până la mijlocul lunii noiembrie, vor fi raportate rezultatele și comunicate recomandările experților.
Ministrul Vladimir BOLEA a menționat că ministerul este interesat de rezultatele evaluării, întrucât autoritățile urmăresc minimizarea impactului secetei asupra activităților agricole și economice. Totodată, a declarat că recomandările echipei de experți vor fi utile în procesul de dezvoltare a sectorului agricol și de elaborare a politicilor naționale de subvenționare.
Republica Moldova a fost afectată de secetă în anul 2022, respectiv majoritatea culturilor agricole au fost afectate diferit în diferite zone.
Serviciul Hidrometeorologic anunța anterior că în rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice create şi ținând cont de condițiile meteorologice prognozate pentru restul perioadei de vegetație a dezvoltării sfeclei de zahăr, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada medie pe țară, în anul 2022, va constitui 190-220 сh/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 340 ch/ha).
Referitor la porumb, că roada medie pe țară, în anul 2022, va constitui 12-17 сh/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 35 ch/ha).