Focurile de artificii sunt de mulți ani un simbol al sărbătorilor de iarnă. Exploziile spectaculoase de lumini colorate pe cer creează o atmosferă de feerie, aducând bucurie multora. Totuși, această tradiție aparent inofensivă are consecințe grave asupra mediului, sănătății umane și viețuitoarelor din jur. În acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) îndeamnă oamenii să reducă utilizarea focurilor de artificii și să adopte alternative mai sigure și mai prietenoase cu mediul pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă.
„Dincolo de frumusețea spectacolului de artificii, viețile multor animale sunt afectate dramatic. Animalele de companie, precum câinii și pisicile, sunt extrem de sensibile la zgomotele puternice produse de artificii. Multe dintre ele intră în panică, fug în direcții necunoscute și, din păcate, unele nu reușesc să mai găsească drumul înspre casă. Alteori, stresul cauzat de zgomote poate declanșa probleme grave de sănătate sau chiar le poate pune viața în pericol”, precizează inspectorii de mediu.
Totodată, focurile de artificii emit cantități semnificative de substanțe toxice în atmosferă, contribuind la poluarea aerului. Particulele fine rezultate din ardere pot afecta sistemul respirator al oamenilor, mai ales al celor cu probleme de sănătate preexistente.
De asemenea, resturile necolectate de pe sol ajung deseori în pâraie, lacuri sau alte surse de apă, contaminând mediul.
„Încurajăm organizarea de evenimente cu lumini eco-friendly sau spectacole de lumini laser, care nu afectează animalele și mediul înconjurător. Prin alegeri conștiente, putem sărbători în moduri care respectă natura, protejează sănătatea și asigură bunăstarea tuturor ființelor”, îndeamnă IPM.