
Timp de două zile, 4 și 5 octombrie, cât s-a desfășurat Ziua Națională a Vinului 2025, Piața Marii Adunări Naționale a devenit un loc unde cele mai selecte vinuri și divinuri din Republica Moldova au fost degustate și cumpărate de către sute de vizitatori din țară, dar și de peste hotare, care s-au convins că “Vinul Moldovei chiar este uimitor de bun”. În jur de 106 producători, vinificatori și viticultori din toată țara, unici în felul său, dar mai ales pasionați de activitatea lor, și-au expus cele mai gustoase licori în centrul capitalei, pentru ca vizitatorii să poată degusta și să-și facă provizii la Ziua Națională a Vinului 2025. Echipa Agroexpert a fost prezentă la cea de-a XXIV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, unde am discutat atât cu producătorii autohtoni, cât și cu vizitatorii evenimentului.
Cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”, în acest an, vinificatorii prezenți la Ziua Națională a Vinului, au avut ocazia să-și expună cele mai deosebite soiuri de vin și să le vândă imediat fie vizitatorilor din țară, fie celor sosiți de peste hotare, special pentru sărbătoarea noastră devenită deja una tradițională.
„Noi avem o gamă largă de vinuri, dar în cadrul sărbătorii am prezentat 3 vinuri noi, Saparavi, Fetească Neagră și primul cupaj al companiei noastre Saparavi cu Fetească Neagră.Vizitatorii au o educație mai înaltă, preferă vinurile mai vechi, seci, de exemplu cele din 2016 și au o tendință de a cumpăra vinurile roșii”, ne-a recunoscut Maria Kurteva, brand manager la Korten.
La standul vinăriei „Bahu”, i-am întâlnit pe Maria și Mihai Iuzvac, dar și Anton Deleu, cu toții reprezentând vinăria Bahu din localitatea cu același nume, din raionul Călărași.
„Noi suntem din localitatea Bahu, așa că și vinurile pe care le producem au aceeași denumire. Am pornit această afacere de familie din 2020, soțul meu este cel care produce soiurile de vin, este o activitate preluată de la strămoșii lui, dar împreună cu prietenul Anton Deleu suntem o echipă mică, dar cu planuri mari. Ne planificăm să deschidem și o cramă în satul de baștină, un loc pitoresc unde vizitatorii vor putea degusta vinurile noastre într-un mediu plăcut”, a menționat Maria Iuzvac.
Și „Etnovin” este o mică afacere de producere a vinului, administrată de întreaga familie cu multă pasiune și devotament. Vinurile produse sunt de autor, în cantități limitate, grație marelui vinificator - Mihail Măciucă, oenologul care a înregistrat cea mai mare colecție de vinuri din Moldova în Cartea Recordurilor Guinness și a dedicat aproape 4 decenii din viața sa vinificației, dobândind abilitățile necesare pentru a produce un vin unic care creează o simfonie de gusturi și arome în fiecare pahar.
„Culegem strugurii foarte târziu, practic sunt stafidați, majoritatea vinurilor sunt din soiul Merlot. Folosim cisterne de inox, maturăm vinul la temperaturi foarte mici, în congelator, pierdem cam 20% din cantitate, dar obținem un vin de calitate, fără dioxid de sulf. Consumatorii au preferințe diferite, cineva preferă vinul dulce, cineva sec, iar noi le putem oferi tuturor un vin pe plac. Ceea ce ați degustat dvs, este un vin corpolent din 2019, este vorba despre Ice wine. Am mai avut câteva sticle pe care le-am vândut în această zi”, a menționat oenologul Mihai Măciucă.
Consumatorii s-au îmbulzit la propriu la standurile producătorilor pentru a putea degusta și ulterior cumpăra licorile produse de aceștia.
„Cunosc toate vinăriile din Republica Moldova, cu unii vinificatori am o colaborare de câțiva ani. Vinificația Republicii Moldova s-a dezvoltat foarte mult, le-am asigurat tehnologiile necesare pentru dezvoltare,există un potențial mare aici, în special pentru soiurile roșii. În cazul soiurilor albe este mai dificil, pentru că în Germania și Austria este greu să fie acceptat un vin care încă nu și-a obținut recunoașterea internațională”.
„Toate vinurile roșii pe care le-am testat, m-au impresionat, am rămas impresionat de corpolența și maturitatea acestora. Recunosc că am venit special pentru această sărbătoare și ulterior vom vizita câteva crame, pentru a putea cumpăra mai multe tipuri de vin pe care le voi duce în Franța” a declarat turistul Marc Tchinda.
„Noi am reușit să îmbuteliem câteva poziții de vinuri noi special pentru Ziua Vinului 2025. Noi ne-am lansat din 2018, când am produs vinuri dulci, cu nivel de zahăr foarte înalt și 8 % de alcool, dar și vinuri clasice. În 2020, am produs un vin accidental ca vin de casă, când aveam un vas cu Muscat și unul cu Savignion Alb, dar aveam nevoie de un vas liber pentru decantări. Le-am combinat împreună, l-am filtrat și l-am îmbuteliat ca să devină cel mai apreciat vin din 2020, dar numai în cantitatea de 300 de sticle. Peste 4 ani de zile, am produs o cantitate mai mare, Muscatul e expresiv în aromă, dar prin caracteristici este mai plat, iar celălalt este plăcut la gust, dar ca aromă este mai moale, în schimb poate fi servit în loc de apă, căci potolește setea, nu este intens ca Viorica. Desigur că a existat interes și pentru pozițiile noastre anterioare, precum Orange Wine, dar este vorba de cei care cunosc. Vânzările au fost destul de mari, chiar dacă ieri a fost ploios, iar majoritatea cumpărătorilor au fost din străinătate, în jur de 80%. Astăzi au fost prezenți și consumatorii locali”, a constatat Gelu Lupașcu.
„Este un vin despre consumator, nu despre producător. Noi ne-am propus să producem un vin fără machiaj, fără măști, atunci cînd se consumă vinul, consumatorul este sincer cu el însuși. Avem vinuri diferite, filosofia noastră este să oferim tuturor ceea ce-și doresc, când beau Alterego, punem în valoare feblețea fructelor, în cazul vinului roșu, cireașă, vișină, prună, iar în cazul vinului alb, flori, mere și pere etc”, a menționat Natalia Efros-Bujor.
„Suntem o mică vinărie de familie, la numai câțiva kilometri de Chișinău, în inima Stăuceniului, unde am plantat două soiuri de viță de vie, Fetească Albă și Fetească Neagră. Din 2020, producem anual în jur de 20 mii de sticle, dar fiecare sticlă conține multă pasiune, căci punem accent pe calitate, nu pe cantitate. Ne bucurăm că pe lângă consumatorii noștri fideli, am avut mulți turiști care ne-au vizitat standul ”, a accentuat vinificatorul Sergiu Stradnic.
Printre vizitatori am întâlnit și pe una dintre promotoarele active ale vinului moldovenesc, deși nu este originară din Republica Moldova.
„De 3 ani participăm la această sărbătoare, pot spune că avem și unii producători favoriți, dar pot să afirm că majoritatea produc un vin de calitate, apreciat înalt la nivel mondial. Noi de fapt avem o colaborare frumoasă cu anumiți producători, căci expunem vinurile moldovenști în Ucraina și invers, pentru că un produs de calitate trebuie promovat, în pofida condițiilor geopolitice” a subliniat Anna Drohomeretska.
„Am început în glumă pentru restaurantul nostru, dar am ajuns la 100 ha. Suntem axați pe soiurile de vinuri albe, fresh, spumante. Este prima noastră participare la Ziua Vinului, au fost mulți turiști, nu contează atât de mult vânzările, cât promovarea care a fost la cel mai înalt nivel pe durata celor 2 zile cât am fost prezenți în Piața Marii Adunări Naționale”, a subliniat Constantin Roșca, directorul general la Vertiwine.
Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a fost prezentă și în cea de-a doua zi a sărbătorii în PNAM, nu doar în prima zi, când au fost decernate premiile sectorului vitivinicol.
„Încă o dată m-am convins că Dumnezeu ne iubește, timpul de astăzi a fost frumos, spre deosebire de ieri,avem mulți vizitatori, vinul moldovenesc este valoros nu doar prin calitatea sa, ci mai ales prin oamenii care îl produc. Anul acesta am trăit evenimente deosebite: pentru prima dată, Moldova a găzduit Congresul Mondial al OIV și Concursul Mondial de Bruxelles. Aceste realizări confirmă că Republica Moldova nu este doar un punct mic pe harta vinului, ci un nume respectat și apreciat la nivel internațional. Le doresc multă sănătate tuturor producătorilor și să fie apreciați pentru tot ceea ce fac”, a subliniat Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare.
Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și al Ministerului Culturii.