Moldova

Merele moldovenești, apreciate în Arabia Saudită. Exportul a crescut

Author: AgroExpert
Merele moldovenești, apreciate în Arabia Saudită - agroexpert.md

Arabia Saudită devine o piață tot mai atractivă din Orientul Mijlociu pentru merele moldovenești. Dacă în anul 2022 au fost exportate în total către această destinație 1.366 de tone, în primele 10 luni ale lui 2024 s-au livrat deja 3.629 de tone de mere, o creștere triplă în doar 2 ani.

„Analizând volumele exportate, Arabia Saudită este a 4-a destinație pentru merele moldovenești, la capitolul volume livrate. Consumatorii de aici apreciază merele moldovenești, în special soiurile Gala, care sunt consumate în proporție de 80%, iar fructele procesate sunt percepute drept snackuri sănătoase și delicii la orice masă. Participarea la Saudi Horeca este oportunitate excelentă pentru a crește notorietatea brandului de țară producătoare de fructe de calitate, atât proaspete, cât și procesate, pentru a ne majora volumul de vânzări, distribuția pe piață și a ne diversifica piețele de export, în vederea siguranței economice. În ciuda crizei logistice din Marea Roșie, extinderea prezenței Republicii Moldova în regiunea respectivă este un obiectiv strategic pentru noi”, a menționat directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

Exportatorii explorează această piață datorită cerințelor asemănătoare pieței Emiratelor Arabe Unite care devine tot mai greu de accesat din cauza costurilor de logistică ridicate.

„Am exportat pentru prima dată în Arabia Saudită acum 4 ani. Este o piață cunoscută pentru noi. În acest an, livrările urmează să aibă loc. Vedem această piață drept una avantajoasă, iar motivele sunt multiple, inclusiv avantajele logistice ale Arabiei Saudite, care le permite să nu să aibă acces la porturile neafectate de criza din Marea Roșie. Acest lucru înseamnă riscuri mai puține și costuri logistice mai reduse, comparativ cu livrările în Emiratele Arabe Unite. Perioada de livrarea ar fi de circa 20 de zile, pe când spre Dubai avem dublu, chiar și 50 de zile”, a declarat co-fondatorul Farm Prod SRL, Ion Tulei.

Potențialul pieței arabe este mare, iar pentru a se menține, producătorii trebuie să exporte fructe de calitate și cantități constante.

„Concurența e, la fel, acerbă între Polonia, Ucraina, Serbia și Franța. Am exportat în acest an 100 tone de mere și o cantitate de probă de struguri Moldova, ultimii s-au bucurat de succes din partea consumatorilor locali. Tot pentru struguri avem fereastra de export în perioada octombrie-noiembrie. Producătorii care intenționează să se reorienteze de la piețele tradiționale către cea a Arabiei Saudite, trebuie să își adapteze producția la solicitările de aici”, a subliniat managerul ProInedit SRL, Victor Cazacu.

Precizăm că, în perioada 25-27 noiembrie, Republica Moldova, reprezentată de Asociația Moldova Fruct și 4 companie producătoare de fructe, participă în premieră la Saudi Horeca, în Riyadh, Arabia Saudită.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!