În premieră, la expoziția Moldagrotech a fost organizată o sesiune de discuție dintre vicepremierul Vladimir Bolea și agricultorii din țară. Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și CIE Moldexpo, pentru a asigura dialogul deschis și schimbul de idei.
În contextul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol, vicepremierul Vladimir Bolea a enumerat acțiunile întreprinse de minister și de Guvern pentru a ajuta sectorul agricol.
„În urma unui an complicat, mulți agricultori s-au confruntat cu dificultăți la încasarea banilor și, prin urmare, la achitarea la timp a ratelor bancare. Guvernul a intervenit prin oferirea unui produs creditar special destinat producătorilor de cereale, care au întârzieri de plată între 90 și 180 de zile la bănci, oferindu-le o oportunitate de a accesa fondurile necesare. Statul oferă o garanție în valoare de 90%”, a menționat Vladimir Bolea.
Oficialul a mai declarat că în țara noastră se implementează un sistem complex de 13 măsuri de subvenționare accesibile tuturor agricultorilor din țară, gestionat prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
„Aceste subvenții reprezintă investițiile statului în sectoare considerate esențiale pentru economie și securitatea alimentară națională. O ramură prioritară este zootehnia, având o importanță critică. Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de vaci mulgătoare, de la 420 de mii la doar 5100 în treizeci de ani. Este un semnal de alarmă pentru securitatea alimentară. În acest sens, ministerul a inițiat programe de subvenționare și dezvoltare, crescând numărul de vaci mulgătoare și producția de lapte, cu scopul de a acoperi o parte semnificativă din consumul intern prin producție locală. Astfel s-a ajuns la 14.100 de vaci mulgătoare”, a comunicat Vladimir Bolea.
Oficialul a mai menționat că, pe lângă zootehnie, un alt domeniu de interes major este producția ecologică.
„Această direcție nu doar că diversifică oferta de produse agricole, dar contribuie și la creșterea competitivității noastre pe piețele interne și externe”, a declarat Vladimir Bolea.
La final s-a discutat despre unul dintre cele mai mari obstacole întâmpinate de agricultorii moldoveni: comercializarea produselor.
„Lipsa cooperativelor agricole face ca produsele agricole să nu fie valorificate corespunzător. Acest lucru subliniază necesitatea urgentă de a promova asocierea între producători, pentru a facilita accesul la piețe mai largi și la prețuri mai avantajoase”, a declarat Vladimir Bolea.